Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 173

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 173 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 173

Sıvıların viskozite (sıvıların akışkanlığa karşı gösterdiği direnç) değerlerinin, insan sağlığına ve endüstrideki birtakım uygulamalara etkisini değerlendirmek için aşağıda verilen soruları cevaplamak üzere gruplara ayrılınız. Beyin fırtınası yaparak fikirlerinizi gerekçelendirerek birbirinizle paylaşınız.
1. Motor yağı sizce neden farklı viskozitelerde üretilir?

  • Cevap: Viskozite indeksi, aynı zamanda bir yağın belirli koşullar altında nasıl davranacağını gösterir. Çok yüksek viskoziteli bir yağ (Ör: 50) özellikle düşük sıcaklıklarda motorun belirli kısımlarına ulaşamayabilir, hatta yüksek devirlerde silindir ile motor arasındaki film kopabilir. Çok düşük viskoziteli bir yağ ise (Ör: 0) özellikle aşırı yüksek sıcaklıklarda çok fazla incelerek koruma özelliğini yitirebilir.

2. Kanın viskozite değerinin artması ya da azalması insan sağlığını nasıl etkiler?

  • Cevap: Kanın akıcılığının azalması veya damarlarda pıhtılaşması, kan akımını engelleyerek organların zarar görmesine hatta ölüme neden olabilir. Tam tersi kanın akıcılığının çok fazla olması kesiklerde, damar çatlaklarında kanın durmasını engelleyerek kan kaybına neden olur.

3. Boyama işlemi yapacak bir ustanın boyayı oda sıcaklığının üzerinde bir sıcaklıkta bekletmesi boyama işleminin kalitesini nasıl etkiler? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Sıcaklıkla beraber viskozite değeri azalacağı için boyanın akışkanlığı artar. Bu da zemine tutunmasını zorlaştırır.

Grup arkadaşlarınızla beraber aşağıda verilen deneyi uygulayınız.
Deneyin Adı: Sıvıların Viskozitelerinin İncelenmesi.
Deneyin Amacı: Suyun, motor yağının ve gliserinin akış hızlarına göre viskozitelerinin kıyaslanması. Süre: 20 dk.
Gerekli Araç Gereçler: 1 adet 50 mL’lik büret, 2 adet 250-300 mL’ lik beher, destek çubuğu, üçayak, bunzen kıskacı, bağlama parçası, kronometre, su, gliserin, motor yağı
Uyarılar
1. Laboratuvarda önlük giyiniz.
2. Laboratuvar kurallarına dikkat ediniz.
Deneyin Yapılışı
Büreti destek çubuğuna tutturunuz. Büreti 50 mL çizgisine kadar su ile doldurunuz. Büretin musluğunu açıp behere su akmaya başladığı anda kronometreyi çalıştırınız. Su büretten tamamen tükendiği anda kronometreyi durdurunuz. Kronometrede okunan süreyi aşağıdaki tabloya not ediniz. Su ile yaptığınız deneyi aynı sıcaklıktaki gliserin ve motor yağı ile tekrar ediniz. Ortalama akma hızını hesaplamak için aşağıdaki formülü kullanınız.

  • Cevap: Bu etkinliği siz cevaplayabilirsiniz.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 173 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!