9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 162 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 162
1.Kışın buzla örtülü bir gölde balık tutmak mümkün müdür? Göller neden yüzeyden derine doğru donar?
- Cevap: Donan suyun hacmi büyür öz kütlesi küçülür. Oluşan buz suyun yüzeyine çıkar. Bu nedenle buz suda yüzer. Göller buz tuttuğunda buz yüzeyde bir tabaka oluşturur. Buz tabakası delinerek balık tutulabilir.
2. Aşağıda verilen kristal katıların türlerini yazınız.
C6H12O6 (glikoz), Fe, NaCl, Sn, H2O (buz), CaO, SiC (silisyum karbür), MgO, Elmas, Grafit, KCl, Na, Mg, NaBr, SiO2 (kuvars), I2, P4 , S8 , Cu.
- Cevap:
İyonik katılar: NaCl, CaO, MgO, KCl ve NaBr
Kovalent katılar: Elmas, grafit, SiO2 (kuvars) ve SiC (Silisyum karbür)
Moleküler katılar: H2O (buz), I2 , P4 , S8 ve C6 HuO6 (Glikoz) Metalik katılar: Na, Mg, Fe, Cu ve Sn
3.Cam amorf katıdır, ısıtıldığında önce yumuşar sonra akıcı olur. Akıcı hâle gelen cama çeşitli şekiller verilebilir. Kırılan bir camın parçaları eritilerek yeniden şekillendirilip kullanılabilir. Ambalaj maddesi olarak plastik yerine cam kullanmanın olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?
- Cevap: Ambalaj maddesi olarak cam kullanmak plastiğe göre çok daha sağlıklıdır. Cam çevreyi kirletmez, tamamen geri dönüştürülebilir. Ancak camın kırılganlığı, taşınma ve üretim maliyeti plastiğe göre daha yüksektir.
4.Gemi, gökdelen ve köprü yapımında neden metaller kullanılır?
- Cevap: Metalik bağ güçlü bir bağdır. Metaller ve alaşımlar, metalik kristaller oluşturur bu nedenle çok dayanıklıdır. Bu yüzden gemi, gökdelen ve büyük köprülerin yapımında genellikle çelik kullanılır.
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 162 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.