Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 140

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 140 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 140

Zayıf etkileşimlerin maddeye kazandırdığı özelliklerle ilgili aşağıda verilen soruları cevaplayınız.

1.Suyun içine ayrı ayrı yemek sodası, etil alkol, tuz ruhu ve klor gazı eklendiğinde hangi etkileşimlerin oluşacağını belirtiniz.

  • Cevap: Su ve yemek sodası ( Na2CO3 ) arasında iyon-dipol etkileşimi Su ve etil alkol ( C2H5OH ) arasında hidrojen bağı ve dipol-dipol etkileşimi Su ve tuz ruhu ( HCl ) arasında dipol-dipol etkileşimi Su ve klor gazı ( Cl2 ) arasında dipol-indüklenmiş dipol etkileşimi oluşur.

2.Apolar moleküllerde artı ve eksi kutup olmamasına rağmen bu moleküllerin katı ve sıvı hâlde bir arada durmasının sebebini açıklayınız.

  • Cevap: İki apolar molekül birbirine yaklaştırıldığında molekülleri çevreleyen elektron bulutu birbirini iter. Bu itme sonucu apolar moleküller geçici kutupluluk kazanır. Geçici olarak kutuplaşan moleküller diğer moleküllerin de kutuplaşmasını sağlar. Oluşan zıt yüklü kutupların birbirini çekmesi ile moleküller bir arada durur.

3. Halojenlerden biri olan Br2 katısının erime sıcaklığı -7,3 oC iken I2 katısının aynı ortamda erime sıcaklığının 113,7 oC olmasının nedeni nedir? Apolar moleküller arasında oluşan etkileşimlerin gücü nelere bağlı olarak değişir? (35Br, 53I )

  • Cevap: Elektron sayısı arttıkça molekülün kutup lanabilirliği artar. I2 molekülünün elektron sayısı Br2 molekülünün elektron sayısından daha çok olduğu için oluşan geçici kutupluluk daha fazladır. Bu yüzden I2 molekülünün erime sıcaklığı Br2 molekülünün erime sıcaklığından daha yüksektir. Apolar moleküller arasındaki etkileşimlerin gücü elektron sayısı ve molekül şekline bağlı olarak değişir.

4. CH3-O-CH3, CH3CH2OH, CH3-CH2-CH3 bileşiklerine ait kaynama sıcaklıkları karışık olarak -42,1 oC, 24,8 oC, 78,4 oC şeklinde verilmiştir. Verilen bileşiklerle aynı ortamdaki kaynama sıcaklıklarını eşleştirerek bu eşleştirmenin nedenini açıklayınız.

  • Cevap: CH3-CH2-CH3 bileşiği apolar olduğu için bu bileşikte indüklen- miş dipol-indüklenmiş dipol etkileşimi gözlenir. Bu yüzden kaynama sıcaklığı en düşük (-42,1 oC) olmalıdır. CH3CH2OH bileşiği polardır ve hidrojen bağı içerir. Kaynama sıcaklığı en yüksek (78,4 oC) olmalı. CH3-O-CH3 bileşiği polardır ve hidrojen bağı içermez, öyleyse kaynama sıcaklığı diğer iki bileşiğin kaynama sıcaklıkları arasında (24,8 oC) olmalıdır.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 140 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!