9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 131 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 131
Aşağıdaki tepkimeler öğretmen tarafından tahtaya yazılır. Öğrenciler iki gruba ayrılır. Gruplardan birinin, enerji değişimi 40kJ/mol değerinden büyük olan tepkimeleri; diğerinin, 40kJ/mol değerinden küçük olan tepkimeleri seçmeleri istenir. Bu tepkimeleri incelemeleri için gruplara belirli bir süre verilir.
- Cevap: Birinci grup: b, c, ç, e, f, g, ğ, h numaralı tepkimeler, İkinci grup: a, d, ı, i numaralı tepkimeler
1.Öğrencilerin seçtikleri tepkimelerle ilgili verilen soruları cevaplamaları istenir.
1. Seçtiğiniz tepkimelerde farklı özellikte yeni bir madde oluştu mu?
- Cevap: Birinci grup: c ve f numaralı tepkimelerin dışında farklı özellikte madde oluşmuştur. İkinci grup: verilen tepkimelerde farklı özellikte madde oluşmamış, sadece maddenin fiziksel hâli değişmiştir.
2. Seçtiğiniz tepkimelere eşlik eden enerjilere göre türler arası etkileşimlerin hangi tepkimelerde koptuğunu ve hangi tepkimelerde oluştuğunu açıklayınız.
- Cevap: Birinci grup: b, f, g numaralı tepkimelerde kimyasal türler arasında etkileşim oluşmuştur. c, ç, d, ğ, h numaralı tepkimelerde etkileşimler kopmuştur. İkinci grup: a ve ı numaralı tepkimelerde kimyasal türler arasında etkileşim oluşmuştur. d ve i numaralı tepkimelerde etkileşimler kopmuştur.
3. Seçtiğiniz tepkimelerde maddenin kimlik özellikleri ve fiziksel özellikleri nasıl değişti?
- Cevap: Birinci grup: b, ç, e, g, ğ, h numaralı tepkimelerde kimlik özellikleri ve fiziksel özellikler değişmiştir. c ve f numaralı tepkimelerde sadece fiziksel özellik değişmiştir. İkinci grup: a, d, ı, i numaralı tepkimelerde maddenin sadece fiziksel özellikleri değişmiştir.
4.Verilen tepkimelere eşlik eden enerjilerden yola çıkılarak kimyasal türler arası etkileşimleri sınıflandırınız. Sadece enerjiye bakarak her zaman doğru bir sınıflandırma yapılabilir mi? Nedenini tepkimelerden örnek vererek açıklayınız.
- Cevap: Verilen tepkimelere eşlik eden enerjilerden yola çıkarak kimyasal türler arası etkileşimler ikiye ayrılır. Tepkimeye eşlik eden enerji 40 kJ/molden büyükse güçlü etkileşim, küçükse zayıf etkileşim vardır. Sadece enerjiye bakılarak yapılan sınıflandırma her zaman doğru olmayabilir. c ve f numaralı etkileşimler incelendiğinde tepkimeye eşlik eden enerji, 40 kJ/molden büyük olmasına rağmen maddenin kimlik özelliği değişmemiştir. Zayıf etkileşim söz konusudur.
5. Atomlar arası etkileşimler her zaman güçlü etkileşime örnek midir? Nedenini tepkimelerden örnek vererek açıklayınız.
- Cevap: Atomlar arası etkileşimler her zaman güçlü etkileşime örnek olmayabilir. d numaralı tepkimede atomlar arası bağ oluşmasına rağmen maddenin kimlik özelliği değişmediği için zayıf etkileşim vardır.
6. Kimyasal türler arası etkileşimler için yapılan “molekül içi ve moleküller arası” sınıflandırması her zaman doğru olmayabilir. Verilen tepkimelerden yararlanarak bu konuyu tartışınız.
- Cevap: h numaralı tepkime güçlü etkileşim olmasına rağmen “Molekül içi etkileşime örnektir.” ifadesi yanlış olur. d numaralı tepkimede atomlar arasında etkileşim oluşmasına rağmen zayıf etkileşim söz konusudur.
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 131 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.