Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 63

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 63 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 63

MADDELERİN SAF VE KARIŞIK HÂLLERİ
Günlük hayatta maddelerin saf hâline ihtiyaç duyduğumuz birçok alan bulunmaktadır. Ancak saf hâliyle kullanılmak istenen maddeler karışım içinde de olabilir. Böyle bir durumda karışımın ayrıştırılmasında yapılacak işlem, karışımı oluşturan maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre belirlenir.
Örneğin altın cevherine ulaşmak için birçok uygulamanın dışında modern araçlar olmadan eski bir yöntem kullanılır. Bu yöntemin dayandığı ilke, altının özkütlesinin bir arada bulunduğu karışım içindeki maddelerden çok daha büyük olmasıdır. Yöntem, nehir kenarlarında bulunan taş ve kaya çevresindeki tortunun tavaya benzer bir kap içinde dairesel olarak döndürülmesiyle uygulanır. Böylelikle tortu içindeki altın, toprak ve diğer kalıntılardan ayrıştırılmış olur. Altın; kuyumculuk, elektrik ve elektronik, inşaat alanlarında kullanıldığı gibi uzay kıyafetlerinin başlığına ince levha şeklinde yerleştirilerek astronotları zararlı ışınlardan korumak ve yapay uyduların yüzey sıcaklığını denetlemek gibi pek çok amaç için de kullanılır.
Maddelerin saf hâline ihtiyaç duyduğumuz gibi saf maddelerden elde ettiğimiz karışımlar da günlük hayatta sıklıkla kullanılmaktadır. Porselen bu maddelerden biridir. Porselen, ekmek hamuru yapımına benzer bir süreçten geçerek elimize ulaşır. Bunun için kil, kuvars gibi doğal ham maddeler belli oranlarda karıştırılır. Toz hâline getirilip karışımdan elde edilen porselen hamuru, şekil verildikten sonra yüksek sıcaklıktaki fırınlarda pişirilir. Burada amaç porselenin kalitesi, dayanıklılığı, sıvı geçirmezliği, renkleri ve desenleri için karışım sonucu elde edilen hamurun özkütlesinin belli bir değerde olmasını sağlamaktır. Bu sayede dayanıklı ve kullanışlı porselen günlük hayatta endüstriyel elektrik sistemlerinde elektriksel yalıtım, diş hekimliğinde kaplama, mutfak gereci olarak tabak, bardak gibi ürünler şeklinde karşımıza çıkar.
Katılar gibi sıvıların özkütlelerinden ya da sıcaklığa bağlı olarak değişen özkütlelerinden yararlandığımız durumlar da bulunmaktadır. Örneğin kış aylarında, aslında karışım olan göl suyu donarak göl yüzeyi üzerinde yürünebilir katman oluşturur. Bu sayede balıkçılar tekneye ihtiyaç duymadan yüzeyde açtıkları oyuktan balık temin ederler.

1. Sizce hangi durumlar yeni karışımların oluşturulmasına neden oluyor? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Gelişen teknoloji, nüfus artısı ve alternatif malzeme tercihi yeni karışımların oluşturulmasına neden olabilir. Örneğin daha önceki yıllarda kullanılan toprak kapların ortaya çıkarılması uzun zaman alan bir işlemdi. Bugün ise toprak kaplar hâlâ kullanılmakla birlikte yerini bulaşık makinesinde yıkanabilir, üretimi daha hızlı olan porselen malzemelere bırakmıştır.

2. Saf maddeler ve saf maddelerden elde edilen karışımlar her alanda kullanılabilir mi? Bir örnek vererek kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Saf maddelere ve saf maddelerden elde edilen karışımlara duyulan ihtiyaç kullanılmak istenilen alana yönelik uygun malzeme seçiminden kaynaklanmaktadır. Örneğin araçların bazı alanlarının iç kısmından dış ortamın görünür olması gerekir. Bunun için şeffaf özelliği bulunan bir ürün seçilmelidir. Bu sebeple kum, soda ve kirecin uygun oranlarda karışımı ile elde edilen cam kullanılmaktadır. Saf madde olan gümüş ise fotoğraf ve dişçilik endüstrilerinde, bozuk para ve elektronik parça üretimlerinde, süs eşyası ve takı sektöründe kullanılmaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 63 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!