Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 252

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 252 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 252

Canan, internette bilim sitelerinde gezinirken “Faraday Kafesi” başlıklı bir yazı dikkatini çeker. Yazıda “Faraday kafesi, metal tellerle ağ şeklinde örülmüş bir yapıdır. Elektrik yüklerinin etkisini bloke ettiği gibi telefon ve televizyonlara ses ve görüntü taşıyan elektromanyetik dalgaları da engeller. Faraday kafesinin bu özelliğinden birçok alanda yararlanılır. Kafes, ağ şeklinde olabileceği gibi metalden yapılmış kutu şeklinde de olabilir. Faraday kafesine yıldırım düşmesi durumunda içindeki insan yıldırımdan etkilenmez. Yine kafes dışındaki bir telefonla kafes içindeki telefon aranırsa bu telefona ulaşılamaz. Ağ gözü sıklığı ve topraklama Faraday kafesinin koruma kalitesini arttırır.” ifadeleri yer almaktadır.
Canan’ın okuduğu metinden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

(l) Faraday kefesine yıldırım düşmesi durumunda içindeki insanın bundan etkilenmemesinin sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Bir iletken yüklenirse aynı cins yükler birbirini iterek cismin dış yüzeyine dağılır. İletkenin içinin dolu ya da boş olması bu kuralı değiştirmez. İletken cismin iç yüzeyi Faraday kafesinde olduğu gibi boş ise iç yüzeydeki yüklerin cebirsel toplamı sıfır olur. Bu nedenle kafes içindeki insan elektrik çarpmasına karşı korunur.

2 Alüminyum folyo ile sarılan bir cep telefonu aransaydı bu telefona ulaşılabilir miydi? Açıklayınız. Deneyerek cevabınızın doğrulunu kontrol ediniz.

  • Cevap: Faraday kafesi, ağ şeklinde olabileceği gibi metalden yapılmış kutu şeklinde de olabilmektedir. Telefon, elektrik iletkeni olan alüminyum folyo ile sarıldığında Faraday kafesi içine yerleştirilmiş olur. Buna göre elektromanyetik dalgalar alüminyum folyo tarafından engellendiği için telefona ulaşılamaz.

3Ağ gözü sıklığı ve topraklamanın Faraday kafesinin koruma kalitesini arttırma sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Faraday kafesinin ağ gözü sıklığı yüksek frekanslı elektromanyetik dalgalara karşı geçirmezlik oranını arttırır. Dışarıdaki elek trik alan, kafesin içine etki edemez. Yıldırım düşmesi gibi statik elektrik boşalmaları kafesin yapıldığı iletkenden geçer. Ağ sıklığı arttırılarak içeri sıçramalar engellenir. Topraklanan cisim ya da sistem nötr hâle gelir. Faraday kafesi de topraklandığında nötr hâle geleceğinden dış yüzeyindeki statik elektrik tehlikesi ortadan kalkar.

4 Faraday kafesinin günlük hayattaki kullanım alanlarına örnekler veriniz.

  • Cevap: Faraday kafesi, Binaların yıldırımdan korunması, Radyo frekansı yayan cihazların çevreye yaydığı sinyallerin engellenmesi, Bina içindeki telsiz haberleşme sinyallerinin dışarıya sızmasının engellenmesi, Elektronik kartlarda bulunan radyo frekans modüllerinin, çalıştığı ortama ve sistem dışına bozucu sinyaller yaymasının engellenmesi amacıyla kullanılır.

(5) Faraday kafesi, elektrik iletkeni olan bir madde yerine elektrik yalıtkanı olan bir maddeden yapılsaydı aynı işleve sahip olur muydu? Sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Elektriksel olarak yalıtkan olan cisimlerde yükler kolayca hareket edemez. Yalıtkan cisimler üzerinde ancak bölgesel elektriklenme oluşur. İçi boş bir yalıtkan cismin iç yüzeyi de dış yüzeyi de elektrikle yüklenebilir. Bu nedenle yalıtkan maddelerden Faraday kafesi yapılamaz.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 252 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!