9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 248 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 248
Otomobil veya beyaz eşyaların boyanmasında kimi zaman elektriklenme olayından faydalanılır. Boyanacak yüzey pozitif, boya damlacıkları ise negatif yüklü hâle getirilerek boya yüzeye püskürtülür. Boyanacak yüzey ile zıt yüklü olan boya tanecikleri yüzeye yapışarak boyama işlemi gerçekleştirilir.
Elektriklenme yöntemi kullanılarak yapılan boya işleminin avantajlarından biri, boya tanecikleri aynı cins yükle yüklü olduklarından püskürtme sırasında birbirini iter ve boyanacak yüzeye daha düzenli yayılır. Diğeri ise bu yöntem sayesinde boya kayıpları en aza indirilir. Bu avantajlarının yanında yüzeydeki girintili kısımların yeterince boya almaması veya oluşabilecek kıvılcımların boya çözücülerini tutuşturması sonucu yangın veya patlamalara neden olabilmesi gibi dezavantajları da vardır.
1.) Boya tanecikleri yüklenmeden, yüklü bir yüzeye püskürtülseydi sonuçları neler olabilirdi?
- Cevap: Boya tanecikleri nötr olarak yüzeye püskürtülseydi boyanın yüzeye homojen olarak dağılması sağlanamazdı.
2. Fotokopi makinesini çalışma prensibinin, elektriklenme kullanılarak yapılan boya işlemi ile benzerlik ve farklılıkları nelerdir?
- Cevap: Fotokopi makinelerinde de elektriklenme yöntemi kullanılarak baskı yapılır. Ancak basılacak kağıdın tamamı değil sadece yazı gelecek kısımları yüklenerek tonerin bu bölgelere yapışması sağlanır.
3.) Elektriklenme yöntemi kullanılarak yapılan boyamaya benzeyen ve sanayide kullanılan başka uygulamalar nelerdir?
- Cevap: Baca filtrelerinde çıkan havanın temizlenmesinde Zımpara kağıdı üretiminde taneciklerin kağıt üzerine homojen olarak dağılmasında. Çay işleme tesislerinde istenmeyen lif ve tozların çaydan ayrıştırılmasında
4. Elektriklenmenin sanayide oluşturabileceği olumsuzluklara örnekler veriniz.
- Cevap: Yüklü cisimlerin neden olabileceği kıvılcım petrol ve metan gazı gibi yanıcı maddeleri tutuşturabilir. Tekstil atölyelerinde sürtünme ile elektriklenme sonucu çekilen tozlar kumaşlarda leke oluşmasına neden olabilir. Üretim alanlarında kumaşlar veya kağıtlar birbirini çekerek veya iterek dağılıp otomasyonda sorun çıkarabilir. Elektronik devre elemanlarına zarar verip devrenin çalışmasın engelleyebilir.
5.) Zemin ile temas nedeniyle ortaya çıkan yük birikiminin sanayide oluşturabileceği zararları önlemek için önerileriniz nelerdir?
- Cevap: Zemin antistatik bir madde ile kaplanabilir veya çalışanlar antistatik tabanlı ayakkabılar giyebilir.
6. Yanıcı maddelerin elektriklenme olayı sonucu tutuşmasının sebebini açıklayınız.
- Cevap: Günlük hayatta elektriklenmenin nedeni genellikle sürtünmedir. Sürtünme ile yüklenen cisimler arasındaki etkileşimde elektron geçişi sırasında kıvılcım oluşabilir. Oluşan bu kıvılcım yanıcı maddelerin tutuşmasına, dolayısıyla patlamalara neden olabilir.
7. Elektrostatik yük boşalmasının günlük hayatta karşılaştığımız örnekleri nelerdir?
- Cevap: Halıda yürüdükten, yün kumaşlı koltuklardan kalktıktan veya arabadan indikten sonra elimizi dokundurduğumuz metallerden dolayı yük geçişi sırasında kıvılcım oluşabilir. Çocuk parkında plastik kaydıraktan kaydıktan sonra metallere dokunulduğunda aynı durum gözlenebilir. Şimşek veya yıldırım olayları da sürtünme sonucu yüklenen bulutlarlardaki elektrik yüklerinin boşalması sonucu oluşur.
9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 248 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.