9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 241 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 241
Sıcaklık değişimi ile birlikte, maddeyi oluşturan atom ve moleküllerinin arasındaki uzaklıklarda da değişim meydana gelir. Genellikle bu uzaklık, maddelerin çoğunda sıcaklık artışıyla bazı maddelerde de sıcaklık azalmasıyla birlikte artar. Uzaklık değişimi de maddelerin hacim değişimine neden olur. Bu olay ısıl (termal) genleşme olarak bilinir. Isıl genleşme doğa olaylarında ve mühendislik uygulamalarında çok önemli rol oynar.
1. Elektrik tellerinin yazın direkler arasında tam gergin olarak döşenmesi avantaj ya da dezavantaj oluşturur mu? Gerekçeleri ile açıklayınız.
- Cevap: Teller yazın gergin döşenirse kışın soğukta büzülür ve boyları kısalır. Bu da elektrik hattının kopmasına neden olabilir.
2. Köprü ayaklarının sabitlenmeyip altlarına kızaklar konulmasının sebebi nedir?
- Cevap: Köprü yapımında kullanılan malzemeler yazın uzar, kışın kısalır. Eğer köprü ayakları sabitlenirse bu genleşmeler köprünün yapısını bozar. Ayakları kızak üzerine yerleştirildiğinde genleşmelerde ileri geri hareket edebilen köprünün yapısı korunur.
(3) Viyadüklerin üzerine betondan yol yapılırken belli aralıklarla boşluklar bırakılmasının sebebi nedir?
- Cevap: Beton da bütün maddeler gibi sıcaklık etkisi ile genleşir. Eğer beton bütün olarak atılırsa genleşmeler sonucunda kırılma ve çatlaklar oluşur.
(4) Metal gövdeli yapılarda malzemeler birbirine perçin ile tutturulur. Bu perçinler yapılırken nelere dikkat edilmelidir?
- Cevap: Perçinleme yapılırken perçin deliklerine yerleştirilen pimlerin ısınma ve soğuma nedeni ile oluşan genleşmelerle delikten çıkmaması gerekir. Bu nedenle malzemelerin genleşme karsayılarına dikkat edilmelidir. Gövde ile aynı malzemeden seçilmiş ve delik çapından daha büyük çapta pimler soğutularak yarıçapı küçültüldükten sonra pimleme işlemi yapılabilir. Denge sıcaklığına geldikten sonra pimlerin hem ısınma hem de soğuma sonucunda çıkması artık mümkün olmaz.
5. Diş dolgusunda kullanılan madde ile dişin genleşme katsayıları aynı mı yoksa farklı mı olmalıdır? Gerekçeleri ile açıklayınız.
- Cevap: Diş doldurmada kullanılan madde ile dişin genleşme katsayıları aynı olmalıdır. Genleşme katsayısı dişinkinden küçük bir malzeme seçilirse soğukta büzülerek dolgu düşebilir. Genleşme katsayısı dişinkinden büyük bir malzeme seçilirse sıcakta genleşerek dişi çatlatabilir.
6. Sıcaklık artışı ya da azalması ile genleşen maddelerin katıları, sıvılarında yüzer mi yoksa batar mı? Göllerdeki suyun üst yüzeylerinin donmasında bu olayın etkisi var mıdır?
- Cevap: Sıcaklık artışı ile genleşen maddelerin hacmi arttığı için öz- kütlesi azalır. Bu tür maddelerin katısının özkütlesi büyük, sıvısının küçük olur ve katısı sıvısında batar. Sıcaklık azalması ile genleşen maddelerin hacmi arttığı için özkütlesi azalır. Bu tür maddelerin katısının özkütlesi küçük, sıvısının büyük olur ve katısı sıvısında yüzer. Göller üst kısımlarından donduğuna göre su, katısı sıvısında yüzen maddedir.
9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 241 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.