Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 213

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 213 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 213

Zeynep, ısıl dengeye gelmekte olan cisimlerin enerji ve sıcaklık değişimleriyle ilgili çalışma yapmaktadır. Çalışmasında öz ısısı 0,06 cal/g. oC olan gümüşten ve öz ısısı 0,09 cal/g. oC olan bakırdan yapılmış iki cisim kullanmaktadır. Zeynep, açık havada aynı ortamdaki bu cisimlerin eşit kütlede ve hem birbiriyle hem de çevreleriyle ısıl dengede olduklarını belirlemiştir. Bu cisimlere ayrı ayrı eşit büyüklükte ısı vermiş ve cisimlerin ısı kaybetmesine izin vermeden ısı alışverişi yalnız ikisi arasında olacak şekilde onları çevreden ısıca izole etmiştir.

1) Gümüş ve bakır cisimlere ayrı ayrı eşit büyüklükte ısı verildiğinde cisimlerin ısı kaybetmeden önce ulaştıkları son sıcaklıkları karşılaştırınız.

  • Cevap: Isıl dengede olduklarına göre gümüş ve bakır cisimlerin ilk sıcaklıkları eşittir. Cisimlere verilen ısılar eşit olduğuna göre
    Bakırın öz ısısı büyük olduğuna göre eşitliğin sağlanabilmesi için sıcaklığındaki değişimin küçük olması gerekir. Bu durumda eşit ısı alan gümüşün sıcaklığı, bakırınkinden büyüktür. (TG > Tb).

2) Gümüş ve bakır cisimlerin çevreden ısıca izole edildiği andan ısıl dengeye ulaşana kadar geçen zamanda sıcaklık değişimlerinin büyüklüklerini karşılaştırınız.

  • Cevap: Aldıkları eşit ısıları kaybetmeden çevreden ısıca izole edildikleri anda gümüşün sıcaklığı, bakırınkinden yüksektir. Isıca izole edilen gümüş ve bakır cisimlerin ısıl dengeye ulaştığında sıcaklıkları eşit (Tg = Tb) olur. Buna göre gümüş cismin sıcaklığındaki değişim daha büyüktür (ΔTg > ΔTb).

3) Gümüş ve bakır cisimlerin çevreden ısıca izole edildiği andan ısıl dengeye ulaşmasına kadar geçen sürede iç enerjilerinde meydana gelen değişimlerin büyüklüklerini karşılaştırınız.

  • Cevap: Çevreden ısıca izole edildikleri anda gümüşün sıcaklığı, ba- kırınkinden yüksektir. Cisimler ısıl dengeye ulaşana kadar gümüş ısı verir, bakır alır. Verilen ve alınan ısılar, iç enerji değişiminin bir ölçüsüdür. Buna göre verilen ve alınan ısılar eşit olduğundan gümüş ve bakır cisimlerin iç enerjilerindeki değişimler de eşit olur.

4) Eşit miktarda ısı verile gümüş ve bakır cisimler, çevreden ısıca izole edilmeden temas hâline getirilseydi ısı alışverişleri nasıl gerçekleşirdi? Açıklayınız.

  • Cevap: Eşit ısı aldıklarında gümüş ve bakır cisimlerin sıcaklıkları, içinde bulundukları çevrenin sıcaklığından yüksektir. Ayrıca öz ısısı küçük olan gümüşün sıcaklığı bakırdan da yüksektir. Bu durumda gümüş cisim, hem bakır cisme hem çevreye; bakır cisim ise sadece çevreye ısı vermektedir. Gümüş ve bakır cisimlerle çevrenin sıcaklığı eşitlendiğinde ısıl denge sağlanmış olur ve ısı alışverişi son bulur.

2. Yönerge
Sıcak çaya soğuk su katılarak çayın sıcaklığı çocukların içebileceği seviyeye düşürülür.

Yukarıda farklı sıcaklıktaki maddelerin ısıl dengeye gelme özelliğinden yararlanılan bir örnek durum verilmiştir. Siz de günlük hayatınızda maddelerin ısıl dengeye gelme özelliğinden yararlandığınız durumlara ait örnekler yazınız.

  • Cevap: Sıcak içme suyuna buz parçalarından atılarak sıcaklığı içilebilir seviyeye düşürülür. Soğuk havalarda çeşmenin sıcak ve soğuk su kısımlarını aynı anda açarak ılık su elde edilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 213 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!