9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 204 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 204
Yönerge
Saf suyun hâl değişimi ile ilgili bir çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışmada 0 oCdeki 1 g buza 80 cal ısı verildiğinde buzun tamamen eridiği, 100 oCdeki 1 g suya 540 cal ısı verildiğinde de suyun tamamen buharlaştığı gözlenmiştir. Sürekli ölçülen su ve buzun sıcaklığının da hâl değişimi sürecinde hiçbir değişim göstermediği tespit edilmiştir.
Soruları cevaplandırınız ve sonuçlarınızı arkadaşlarınızın sonuçları ile karşılaştırınız.
1. Hâl değişimi sırasında ısı verilmeye devam edilmesine rağmen su ve buzun sıcaklığında değişiklik gözlenmemesinin sebebini ne olabilir?
- Cevap: Hâl değiştirme sırasında ısı alışverişi olmasına rağmen saf maddenin sıcaklığı değişmez. Madde, bir hâlden diğer hâle geçerken fiziksel özellik değiştirir ve faz değişimine uğrar. Bu değişim sırasında maddenin molekülleri arasındaki bağların zayıflaması ya da kopması gerekir. Verilen enerji, maddenin iç enerjisini arttırmasına rağmen bağların zayıflatılmasında ya da koparılmasında kullanıldığı için sıcaklık artışına neden olmaz. Bundan dolayı hâl değişimi sırasında ısı verilmeye devam edilmesine rağmen su ve buzun sıcaklığında değişiklik gözlenmemiştir.
2. Buzdan suya geçerken alınan ısı 80 cal iken sudan buhara geçerken alınan ısının 540 cal olmasının sebebini ne olabilir?
- Cevap: Katidan sıvıya geçişte güçlü bağlar yerine daha zayıf bağlar oluşur. Sıvıdan gaza geçişte ise bağlar tamamen koparak birbirinden bağımsız hareket eden gaz molekülleri meydana gelir. Bu nedenle maddeyi buharlaştırmak için gereken ısı, eritmek için gereken ısıdan daha büyüktür.
3. Kütleleri iki katına çıkarılan su ve buza hâl değişimleri sırasında verilmesi gereken ısı miktarı nasıl değişir? Araştırınız.
- Cevap: Madde miktarı arttıkça verilmesi ya da alınması gereken ısı da madde miktarı ile doğru orantılı artmalıdır. Buna göre kütleleri iki katına çıkarılan su ve buza hâl değişimleri için verilmesi gereken ısı miktarı da iki kat artmıştır.
4. Kütle (m), hâl değiştirme ısısı (L) ve verilen ısı miktarı (Q) ifadelerini kullanarak saf maddelerde hâl değişimi için gerekli olan ısı miktarının bağlı olduğu değişkenleri ifade eden bir matematiksel model oluştursaydınız elde ettiğiniz model ne olurdu?
- Cevap: Q = m • L
5.100 oCdeki su mu yoksa 100 oCdeki buhar mı canlı dokuyu daha çok tahriş eder? Günlük hayatta karşılaşabileceğimiz bu olayla ilgili düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: İlk bakışta sıcaklıkları aynı olduğu için her ikisinin de aynı derecede tahriş edeceği ya da birim kütlesindeki enerji suya göre daha fazla olan buharın daha fazla tahriş etmesi gerektiği düşünülebilir. Oysa bu durum maddenin sıcaklığı ile değil, su ya da buhara maruz kalan canlı dokuya birim zamanda aktarılan enerji ile ilişkilidir. Canlo dokunun ve sıcak maddenin ısı iletkenliği, ısı sığaları, madde miktarları gibi faktörler bu durumu etkiler. Buna göre 100 oC’ deki su canlı dokuyu daha çok yakar çünkü sıvıların ısı iletim hızı, gazlara göre daha fazladır.
9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 204 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.