9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 164 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 164
Bir gün içerisinde tüketilmesi gereken gıdalar, beslenme planına göre düzenlenir. Bu da bir insanın günlük enerji ihtiyacına eşdeğer olmalıdır.
Günlük enerji ihtiyacı ise; Günlük enerji gereksinimi = Bazal metabolik enerji + Fiziksel aktivite için gerekli enerji, şeklinde formülize edilir.
Bazal metabolik enerji; metabolik fonksiyonlarımız için gereken enerjinin hesaplanmasıdır ve ideal ağırlığımızın kilogram başına bir saatte bayanların 0,9 kalori, erkeklerin 1 kaloridir. Buradaki fark, erkeklerdeki kas dokusunun daha fazla olmasındandır. Örneğin, 70 kg’lık bir erkek için olması gereken günlük bazal metabolik enerji 70 kg x 24 saat = 1680 kaloridir.
Fiziksel aktivite için gerekli olan enerji ise bazal metabolik fonksiyonlar için gerekli enerji miktarının fiziksel akti- vite seviyesinin yüzdesi ile çarpılarak hesaplanır. Fiziksel aktivitelerin yüzdesi ise şu şekilde sınıflandırılır?
Sedanter Yaşam
Sürekli evde kalıp uyuyan ve sadece temel ihtiyaçlarını karşılayan yani hareketsiz yaşam tarzıdır.
Erkekler için % 25-40 / Bayanlar için % 25-35 (Bu yaşam tarzını seçen bay ve bayanlarda alt ve üst sınır)
Hafif Aktiviteli Yaşam
Rutin işlerle geçen bir yaşam tarzıdır.
Erkekler için % 50-70 / Bayanlar için % 40-60 (Bu yaşam tarzını seçen bay ve bayanlarda alt ve üst sınır)
Orta Aktiviteli Yaşam
Haftada 4 veya 5 kez hafif düzeyde koşma şeklinde yapılan yaşam tarzıdır. Erkekler için % 65-80 / Bayanlar için % 50-70 (Bu yaşam tarzını seçen bay ve bayanlarda alt ve üst sınır)
Ağır Aktiviteli Yaşam
Sürekli ağır işlerde çalışan kişilerin yaşam tarzıdır.
Erkekler için % 90-120 / Bayanlar için % 80-100 (Bu yaşam tarzını seçen bay ve bayanlarda alt ve üst sınır)
Buna göre 70 kg olan bir erkek öğrenci için okula gidip gelmesi ve sürekli ders dinleyip evde de ders çalıştığı düşünülürse “Hafif Aktiviteli Yaşam” seviyesi kullanılarak alt ve üst değerler bulunup fiziksel enerji aktivitesi;
1680 kalori/gün x % 50 = 840 kalori/gün 1680 kalori/gün x % 70 = 1176 kalori/gün olur.
Bu öğrencinin fiziksel aktivitesi için gerekli olan enerji 840 ile 1176 kalori/gün olarak hesaplanır.
Toplam günlük enerji gereksinimi = 1680 + 840 = 2520 kalori/gün
1680 + 1176 = 2856 kalori/gün
Böylelikle 70 kg olan bir öğrencinin günlük enerji ihtiyacı 2520 ile 2856 kalori/gün arasında bulunur.
1. 70 kg gelen bir inşaat işçisinin bir günde maksimum enerji ihtiyacı kaç kaloridir? Hesaplayınız.
- Cevap: Günlük enerji gereksinimi = Bazal metabolik enerji + Fiziksel aktivite için gerekli enerji Bazal metabolik enerji 70 x 1 x 24 = 1680 kalori / gün İnşaat işçisinin ağır aktiviteli yaşam biçimi bulunur. Böylelikle maksimum değer %120dir. Fiziksel aktivite için gerekli olan enerji = 1680 x % 120 = 2016 kalori / gün Toplam günlük enerji = 1680 + 2016 = 3696 kalori / gün
2.Kendi yaşam aktivitenizi baz alarak minimum günlük enerji ihtiyacınızı hesaplayınız.
- Cevap:Her öğrenci, metinde verilen hesaplamalarla günlük enerji ihtiyacını bulacaktır.
3. Halter sporu ile uğraşan biri için günlük enerji ihtiyacı nasıldır? Açıklayınız.
- Cevap: Halter sporu ile uğraşan birinin günlük enerji ihtiyacı, ağır ak- tiviteli bir yaşam süren bireyden daha fazladır.
4. Ağır aktiviteli bir yaşam süren birey hangi besin türlerini tüketmelidir? Açıklayınız.
- Cevap: Ağır aktiviteli bir yaşam süren bireyin bol miktarda protein ağırlıklı besinler tüketmesi gerekmektedir. Kas gelişimi için bu gerekli bir ihtiyaçtır.
5. Yaşam aktivitemizin gerektirdiğinin üzerinde kalori alırsak nasıl bir sonuçla karşılaşırız? Açıklayınız.
- Cevap: Günlük enerji ihtiyacımızdan daha fazla enerji alırsak, vücut bunu harcayamadığından vücudumuzun yağ miktarı artacaktır. Bu böyle devam ederse aşırı şişmanlık, daha sonra da obeziteye yol açacaktır. Bu da hayat standardımızı düşürüp birçok hastalığın oluşmasına sebep olacaktır.
9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 164 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.