Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 127

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 127 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 127

Aşağıdaki etkinliği aşamalarına uygun olarak yapınız.

1. A ve B cisimlerini şekildeki gibi ortasına çakılan çivileri kullanarak birbirine kalın bir ip ile bağlayınız.
2. Masa ile temasını kesmek için ipi masanın ucuna makara ile tutturunuz.
3. A cismini masada hareketsiz tutup B cismini serbest bırakınız.
4. A cisminden elinizi çekiniz ve B cisminin yere ulaşma süresini kronometre ile ölçünüz. (B cisminin sistemin hareketini sağlayacak ağırlıkta olması gerekir.)
5. B cismi yerine kütlesi B’den daha büyük bir C cismi bağlayınız ve cismin yere ulaşma süresini kronometre ile ölçünüz. (B ve C cisimlerinin serbest bırakıldıkları anda yerden yüksekliklerinin aynı olmasına dikkat ediniz.)

1) B ve C cisimlerinin yere ulaşma süreleri eşit midir? Sebebini açıklayınız.

  • Cevap: B cismi yerine C cismi bağlandığında kütle arttığı için net kuvvet artar. F^t= m . a bağıntısına göre net kuvvetin artışı sonucu hızlanma ivmesi artar. Hızlanma ivmesinin artması ile cisim daha fazla hızlanır ve yere ulaşma süresi kısalır. Bu durumda C cismi B cismine göre daha kısa sürede yere ulaşır.

2. B cismi yerine C cismi kullanıldığında A cisminin ağırlığında ve A cismine uygulanan net kuvvette bir değişiklik gözlenir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Ağırlık (G), kütle (m) ile yer çekimi ivmesinin çarpımına (G=m . g) eşittir. Net kuvvetin artması A cisminin ağırlığında bir değişim oluşmasına neden olmaz. A cismine uygulanan net kuvvet ipteki gerilme kuvvetinin artması ile artacaktır. C cisminin kütlesi B cisminin kütlesinden daha büyük olduğu için ağırlığı daha büyük olur. Böylece A cismine etki eden net kuvvet artar.

(3.) C cismine ait serbest cisim diyagramını çiziniz.

  • Cevap:

4)Deney kutuplara daha yakın bir yerde tekrarlansaydı cisimler ivmelerinde bir değişiklik gözlenir ?

  • Cevap: Dünya kutuplarda basık (merkeze daha yakın), Ekvator’da şişkin olduğu için kutup bölgelerinde yer çekimi ivmesi daha büyüktür. Kutuplarda yer çekimi ivmesinin daha büyük olması cisimlerin ağırlığının daha fazla olması anlamına gelir. Ağırlık fazla olduğu için sistemi hareket ettirecek net kuvvet artacak ve cisimlerin hızlanma ivmesi de buna bağlı olarak artacaktır.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 127 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!