9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 122 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 122
Yaman ve Yamaç adlı iki kardeş madenî paralar, kâğıt ve bir adet su dolu bardakla oyun oynarken aşağıdaki olayları gözlemliyor.
Yaman ve Yamaç, bir kâğıdın üzerine madenî paraları üst üste yerleştirerek küçük bir kule yapıyor. Daha sonra paraların altındaki kâğıdı hızlıca çektiklerinde madenî para kulesinin devrilmediğini gözlemliyorlar.
Yaman ve Yamaç, bir bardağın ağzını ince bir kartonla kapatıp üzerine bir metal para koyuyorlar. Bu kartonu hızlıca çektiklerinde metal paranın kartonla beraber gelmediğini ve bardağın içine düştüğünü gözlemliyorlar.
Çocuklar oynadıkları bu oyunlarda paraların neden bu şekilde davrandığını merak ediyorlar. Çocuklara bu olayların sebebini birkaç cümle ile açıklayınız ve aşağıdaki soruları cevaplayınız.
- Cevap: Burada gerçekleşen olaylar Newton’ın Hareketin Birinci Yasası olarak da bilinen Eylemsizlik Yasası temelinde açıklanabilir. Newton kendi kitabında bu durumu “Tüm cisimler bir kuvvet etkisi tarafından durumunu değiştirmeye zorlanmadıkça düzgün doğrusal hareketini veya durağanlığını korur.” şeklinde ifade etmiştir. Çocuklar duran madenî paraların altındaki kâğıdı aniden çektiklerinde paralara yeterince kuvvet uygulanmadığından paralar devrilmeden durmaktadır. Aynı şekilde alttaki paraya başka bir para fırlattıklarında sadece alttaki paraya kuvvet uygulandığından para fırlayıp gitmekte, diğerleri ise yerinde kalmaktadır. 3. olay da benzer şekilde eylemsizlik ilkesi ile açıklanabilir.
1. Otomobillerin güvenlik kapasitelerini belirlemek amacıyla yapılan NCAP(Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Proğramı ) çarpışma testleri ile bu olaylar arasında bir benzerlik var mıdır? Açıklayınız.
- Cevap: Avrupa pazarındaki otomobillerin güvenlik performanslarının değerlendirilmesi amacıyla yapılan NCAP çarpışma testlerinde test edilen otomobiller, burun genişliğinin %40’ını kapsayacak şekilde 64 km/h sürat ile ezilebilen bariyere çarptırılıyor. Aracın içindeki cansız manken ise eylemsizlik prensibi gereği dengelenmiş kuvvetlerin etkisinde aynı hızla yoluna devam etmek istiyor. Bu testler aynı zamanda emniyet kemeri kullanmanın önemini de gözler önüne seriyor.
2. Pilot ya da astronot eğitim programlarında sözü edilen G kuvveti nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Ani hız değişimlerinde ve manevralarda pilotların maruz kaldığı ivmenin, yer çekimi cinsinden ifadesidir. Normal ortamda maruz kaldığımız kuvvet G olarak kabul edilirse 6G-9G arası bilinç kayıplarına ve 9G üstü ise ölümlere neden olabilir. Bu etkiyi azaltmak amacıyla pilot ve astronotlar için özel kıyafetler tasarlanmıştır.
3. Lunapark hız trenleri yüksek bir noktadan aşağı doğru inerken içerisindeki insanların çığlık çığlığa kalmasının sebebi nedir?
- Cevap: Araba hızlanırken pozitif G kuvvetine, yavaşlarken negatif G kuvvetine maruz kalınır. İnsan vücudunun pozitif G kuvvetine karşı tolerans limiti yüksekken negatif G kuvvetine karşı toleransı daha düşüktür. Lunapark hız treninde aşağı düşerken yaşanan sıkıntının sebebi işte bu negatif G kuvvetidir.
4. Yüksek tonajlı bir geminin kıyıdan kilometrelerce önce motorunu durdurmasının sebebi ne olabilir?
- Cevap: Kütlesi büyük olan durgun cisimleri harekete geçirmek ya da hareket eden cisimleri durdurmak zordur. Bunun sebebi büyük kütleli cisimlerin eylemsizliğinin de büyük olmasıdır. Benzer şekilde deniz taşımacılığında kullanılan büyük bir yük gemisinin motorları kapatıldığında eylemsizliği onu kıyıya kadar taşır.
9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 122 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.