9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 79 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79
Dünyayı anlama ve tanıma arzusu ile hareket eden coğrafyacılar; gezdikleri, gördükleri yerlerin yer şekillerini haritalara aktarmak istemişlerdir. Bunu yaparken de çok değişik yöntemler kullanmışlardır.
1. Yer şekillerinin gösteriminde kullanılan yöntemler neler olabilir?
- Cevap:
A – Gölgelendirme Yöntemi: Haritanın kuzeybatısında 45° bir açıyla bakıp gölgelendirme bakışıdır. Çok kullanılan bir yöntem değildir.
B – Tarama Yöntemi: Bir yerin eğimin gösteren şekilde taranarak yapılır. Eğimi fazla olan yamaçlar kısa, kalın ve sık çizgilerle taranarak, eğimi daha az olan yamaç ve düzlükler ince, uzun ve seyrek çizgilerle taranarak yapılmaktadır. Daha çok yeryüzü şekilleri hakkında bilgi verir.
C – Kabartma Yöntemi: Daha çok maket olarak hazırlanmış olup günümüzde üç boyutlu olarak hazırlanmaktadır. Daha çok görsel amaçla kullanılır.
D – Renklendirme Yöntemi: Daha çok Topografya haritalarında kullanılan yöntemdir. Ait olduğu yerin yüksekliklerini belirlenen renkler içinde ifade eder. Örnek olarak 2000 – 1500 – 2000 m > Kahverengi 500 – 1000 m > Sarı verebiliriz.
E. İzohips Yöntemi: Deniz seviyesinden itibaren belli yükseklikler belli renklerle ifade edilir. En çok kullanılan yöntemdir. Eğimler ve yeryüzü şekilleri hakkında bilgi verir.
2. Okulunuzdaki coğrafya haritalarında yer şekillerinin gösteriminde yaygın olarak kullanılan yöntem hangisi olabilir?
- Cevap: Haritalarda yer şekillerinin gösterilmesinde kullanılan yöntemler:
➜ Kabartma Yöntemi
➜ Renklendirme yöntemi
➜ İzohips yöntemi
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.