9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 75 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75
Haritacılık alanına, özellikle Orta Çağ’da ve Yeni Çağ’da, Türk ve Müslüman bilim insanları damgasını vurmuştur. Haritacılık alanında çalışma yapan Türk ve Müslüman bilim insanlarının, bu konuda dönemlerinin imkânları ve teknolojisi ile haritacılık bilimine kazandırdıkları eserler bugün bile hayretle karşılanmaktadır. Türk ve Müslüman bilim insanlarının söz konusu eserleri, Avrupa’da başlayan coğrafi keşiflerin kapısını da aralamıştır.
1. Geçmiş dönemlerde yapmış oldukları haritaları ile günümüzde de kendinden söz ettiren önemli Türk ve Müslüman haritacılar kimler olabilir?
- Cevap:
Kaşgarlı Mahmud (El Kaşgari) “Divanü-Lügat-it-Türk” (Türkçe sözlük) isimli bir yapıtında bir dünya haritası çizmiştir.
İbrahim KATİBİ 14 1416 da bir harita çiz çizmiştir.
İBRAHİM MÜRSEL (Mürsiyeli İbrahim) 1456 da TrabIusgarpIı bir Türk denizcisi oIarak Akdeniz haritası çizdi. 1460 yılında ise Güney Avrupa haritası yapmıştır.
EL İSTAHRİ (Ebu İshak İbrahim bin Muhammed el Farisi el İstahri) (15. yüzyıl), “Kitab al masalik val mamalik” (Masallar ve Ülkeler) isimli yapıtında dünyanın çeşitli yerlerine ait 20 harita vardır.
Türk Amiralı PİRİ REİS (1470-1554)
Kitabı Bahriye,Hadikat’ül Bahriye, Netayic’ül-Efkar fi Cezayir’ül Bihar, Bilad’üI- Aminat ve harita yapımıyla ilgili”Eşkalname”(o zamanlar haritaya eşkal deniliyordu) adında bir bilim kitabı ile 1528 tarihini taşıyan “Hind Denizi Haritası” gibi yapıtları yazmıştır.
MATRAKÇI NASUH (?-1533) Haritacı anlayışı minyatüre uygulayan ilk ressamdır.
2. Günümüzde her alanda yaygın olarak kullanılan coğrafi bilgi sistemleri yaşamınızda ne tür kolaylıklar sağlamıştır?
- Cevap: Teknolojinin çevreye olumsuz etkileri azaltılmış, doğal kaynakların daha akıllıca yönetilmesi sağlanmıştır. Belediyecilik ve arazi kullanımında da yararlanılan Coğrafi Bilgi Sistemi ile bu alanlarda yaptığımız işlemler çok daha kolaylaşmıştır. Alt yapı, köprü, yol, hava alanı gibi yapılarda meydana gelen bozukluklar Coğrafi Bilgi Sistemi ile belirlenebilmektedir. Böylece zamanında harekete geçme ile oluşabilecek zararlar önlenebilmektedir.
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 75 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.