9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü/sözcükleri yazınız.
1. Dünya’nın Ekvator’dan şişkin, kutuplardan basık, kendine özgü şekline geoit adı verilir.
2. Kalıcı kar sınırı, Ekvator’dan kutup noktalarına doğru gidildikçe deniz seviyesine yaklaşır.
3. Dinamik basınç alanları, Dünya’nın eksen hareketine bağlı olarak oluşmuştur.
4. Dünya’nın yörüngesi üzerinde Güneş’e en yakın olduğu konuma günberi adı verilir.
5. Kuzey Yarım Küre’de yaz mevsimi 21 haziran günü başlar.
Dünya’nın şeklinin kutuplardan basık, Ekvator’dan şişkin olan kendine özgü şekline geoit adı verilir. Dünya’nın şeklinin geoit olması şeklinin tam bir küre olmadığını kanıtlar.
Dünya’nın şeklinin tam bir küre olmadığını kanıtlayan özellikler nelerdir?
- Cevap: Dünya, ekvator bölgesinden şişkin, kutuplarından basık geoit şeklindedir. Yer’in yalnızca geoit şeklinde olmasının sonuçları; Ekvator çevresinin kutupların çevresinden büyük olması. Ekvator yarıçapının kutup yarıçapından büyük olması. Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe yer çekiminin artması. I Dünya üzerindeki bir noktanın Güneş’in karşısından geçme hızına çizgisel hız adı verilir. Çizgisel hız Ekvatordan kutup noktalarına gidildikçe azalır. Bu durum yaşanılan gündüz süresini etkiler.
Yaşanılan gündüz süresinin bugüne göre daha az olması için çizgisel hızda ne tür bir değişimin olması gerekir?
- Cevap: Çizgisel hız, Güneş’in dünya üzerindeki bir noktadan geçme hızı ve süresidir. Çizgisel hız, ekvatordan kutuplara doğru gittikçe artar ve gündüz süresi de kısalır. Bu durumda Çizgisel hızın artması, Dünya’nın dönüş hızının artmasına bağlıdır. Böylece gündüz süresinin kısalması da meydana gelir. Çizgisel hızın artmasıyla gündüz süresinin kısalması gerçekleşebilir.
8. Aşağıdaki tabloda Türkiye’deki gündüz süresinin durumuna ait birtakım çıkarımlarda bulunulmuştur.
Güneş, bir yerde yaşanan gündüz süresinin 12 saatin üzerinde olduğu durumda; gündüz süresinin 12 saatin altında olduğu duruma göre daha erken doğar ve daha geç batar.
Buna göre Türkiye’de hangi aylarda Güneş’in daha erken doğup daha geç batması beklenir?
- Cevap: Günlerin uzunluk sürelerinin kış ve yaz mevsimlerinde değişmesi “Eksen Eğikliği” ‘ne bağlı olmaktadır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında güneş erken doğar ve geç batar. Bunun nedeni dünyanın eksen eğikliğidir. Yaz dönemlerinde ülkemizde güneş erken doğup geç batar. Kış dönemlerinde ise güneş ülkemizde geç doğup erken batar. Eksen eğikliği sebebiyle Kutup noktaları Kutup daireleri arasında yer değiştirmektedir. Bu nedenle gece ve gündüz süreleri arasında farklılıklar yaşanır. Güneşin doğuş ve batış zamanı, yani doğuş ve batış saatleri yıl boyunca sürekli değişir.
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
??
??