9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü/sözcükleri yazınız.
- Cevap:
1. Cihannüma isimli eser Katip Çelebi adlı bilim insanına aittir.
2. Coğrafya kelimesini ilk kez MÖ III. yüzyılda Erotesthenes adlı filozof kullanmıştır.
3. Uluslararası ilişkiler siyasi coğrafyanın yararlandığı bilimlerdendir.
4. Yerkürenin katılaşmış üst kısmına litosfer adı verilir.
5. Beşerî olayların gerçekleştiği yaşam alanına beşeri ortam denir.
Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını boş bırakılan alana yazınız.
6. Aşağıda, Türkiye’nin Karadeniz kıyısında coğrafi ortamın kullanım biçimine ait bir görsel örneği verilmiştir.
Doğal ortamın kullanım biçimini doğanın sürdürülebilirliği açısından değerlendiriniz?
- Cevap: Sürdürülebilirlik; tabiat içindeki canlıların çeşitliliğinin devam ettirilirken aynı zamanda üretkenliğinin de korunarak devam ettirilmesidir. Sadece bizim değil bütün canlıların hayatı doğal kaynaklara bağlı gelişmiştir ve devam etmektedir. Bu birbiri ile bağlantılı olan süreç doğal kaynakların tüketimini hızlandırmış boyuttadır. Kaynak sonsuzluğunun olması, doğada sürekliliğin sağlanması için biz insanların daha dikkatli ve duyarlı davranması gerekmektedir. Bu dengeyi sağlayacak olan yine insanlardır. Bu dengenin kurulması gerekliliğinin farkına varan insanlar dengenin korunması için çalışmalar başlatmışlardır. Çevreci örgütlerin kurulması bunun göstergesidir. Sürdürülebilirlik demek insanlar ve doğa arasındaki tüketim ve üretim dengesinin kontrol altına alınması demektir. Hidrosferi oluşturan çeşitli su ortamlarını (deniz, göl, akarsu vb.) ve hidrosferde meydana gelen doğa olaylarını (su döngüsü, akıntılar, dalgalar vb.) inceleyen coğrafya biliminin alt dalına sular coğrafyası adı verilir.
Sular coğrafyasının araştırma ve inceleme yapabilmesi için yararlandığı diğer bilimler neler olabilir?
- Cevap: Sular coğrafyası (hidrografya) alt alanları histoloji, göl bilimi(limnoloji), okyanus bilimi(oseonografya), yer altı suları(hidrojeoloji).
Yaşadığınız yere ait coğrafi özelliklerin bilinmesi günlük hayatta ne gibi kolaylıklar sağlar?
- Cevap: Coğrafya bilimi fiziki ve beşerî olmak üzere ikiye ayrılır. Fiziki coğrafya, doğal ortamlar ile bu ortamlarda meydana gelen olayları inceler. Beşerî coğrafya ise doğal ortamdaki insan faaliyetlerini inceler. Fiziki coğrafya jeomorfoloji, klimatoloji, hidrografya, biyocoğrafya, toprak coğrafyası ve doğal afetler gibi alt dallara ayrılır.
Metinde boş bırakılan alana neler yazılmalıdır?
- Cevap: jeomorfoloji, klimatoloji, hidrografya, biyocoğrafya, toprak coğrafyası ve doğal afetler
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 30 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.