9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 156 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156
Dünya’da yerleşmelerin büyüklüğü, tipi, dokusu, mimarisi ve mesken malzemesi gibi özellikler farklılık gösterir Bazı yerleşmelerde evler birbirine yakınken bazılarında birbirinden uzaktır Bazı alanlarda küçük kır yerleşmeleri kurulmuşken bazılarında ise büyük şehir yerleşmeleri kurulmuştur.
1. Yerleşme alanlarındaki farklılıkların sebepleri neler olabilir?
- Cevap: Yeryüzünde nüfusun dağılışı büyük ölçüde iklimin kontrolü altındadır. Nüfusun yatay dağılışı incelendiğinde, nüfusun yoğun olduğu ülkelerin Orta Kuşak ’ta toplandığı görülür. Buna karşın sıcak ve kurak çöller ile kutuplarda nüfus yok denecek kadar azdır. Yerleşmelerin dikey dağılışı ise yükseltiye ve denize olan uzaklığa bağlıdır. Ayrıca nüfusa bağlı olarak yerleşmelerin yoğunluğu ve büyüklüğü de iklimle ilişkilidir.
Coğrafi konum bir yerin iklimini ve ekonomik faaliyetlerini doğrudan etkiler. bu durum da nüfusun dağılışını etkiler. Örnek coğrafi konum olarak kutup bölgesinde bulunan bir yerde yaşanan elverişsiz iklim şartları insan hayatını ve tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilediğinden bu tür yerler seyrek nüfuslanmıştır.
2. Kır ve şehir yerleşmeleri arasında ne gibi farklılıklar vardır?
- Cevap: İnsanların yerleşim yeri belirlemelerinde kırsal alanlar ile şehir alanları coğrafi, fiziki ve beşeri özellikler ve faaliyetler bakımından farklılık göstermektedir. Şehirler, kırsal alanlara göre bazı noktalar yönüyle daha fazla gelişmiş olan alanlardır. Kırsal alanların da geliştiği noktalar bulunmaktadır. Kır yerleşmeleri daha çok süreksiz yerleşim alanları, mevsimsel yerleşim alanları, dağınık yerleşim alanları olarak oluşmaktadır. Şehir yerleşmeleri ise sürekli yerleşim alanları, kalıcı yerleşim alanları ve düzenli yerleşim alanları olarak oluşmaktadır. Şehirlerde hizmet alanları gelişmişken kırsal alanlarda ise tarım ve hayvancılık gelişmiştir. Bu nedenle kır ve şehir yerleşmeleri uzun vadede birbirinden farklılık göstermektedir.
Görselleri inceleyerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Yerleşmeler arasında ne gibi farklılıklar dikkatinizi çekiyor? Bu farklılıkların nedenleri nelerdir?
- Cevap: İnsanların yerleşim yeri belirlemelerinde kırsal alanlar ile şehir alanları coğrafi, fiziki ve beşeri özellikler ve faaliyetler bakımından farklılık göstermektedir. Şehirler, kırsal alanlara göre bazı noktalar yönüyle daha fazla gelişmiş olan alanlardır. Kırsal alanların da geliştiği noktalar bulunmaktadır. Kır yerleşmeleri daha çok süreksiz yerleşim alanları, mevsimsel yerleşim alanları, dağınık yerleşim alanları olarak oluşmaktadır. Şehir yerleşmeleri ise sürekli yerleşim alanları, kalıcı yerleşim alanları ve düzenli yerleşim alanları olarak oluşmaktadır. Şehirlerde hizmet alanları gelişmişken kırsal alanlarda ise tarım ve hayvancılık gelişmiştir. Bu nedenle kır ve şehir yerleşmeleri uzun vadede birbirinden farklılık göstermektedir
2. Yerleşim yerlerinin coğrafi ortamları hakkında nasıl bir yorumda bulunabilirsiniz? Coğrafi ortam yerleşmeleri nasıl etkilemiştir?
- Cevap: Fiziki coğrafya koşullarının, yeryüzünde nüfusun dağılış ve büyüklüğünün şekillenmesinde genelde egemen olduğu kesindir. Bununla birlikte, çevreci determinist görüşün en güçlü savunucularının da kabul ettiği gibi, çevre elemanlarının (iklim, yer şekilleri, su, toprak, madenler, bitki örtüsü) ne tek ne de bütün olarak ve birbirleriyle uyum halinde nüfus sayısını ya da öteki demografik özellikleri kesin olarak belirlemediği de açıktır.
3. Görsel 1’deki evlerin çatılı, görsel 2’deki evlerin çatısız olmasının nedeni nedir?
- Cevap: Hem yaşanılan coğrafyanın doğal koşullarının hem de iklimsel özelliklerinin bir sonucudur.
4. Görsel 3 ve 4’teki meskenler arasında ne gibi farklılıklar vardır?
- Cevap: Evlerin yapımında kullanılan malzemenin farklı olduğunu görürüz. Bu da hem yaşadıkları coğrafyanın farklılığından hem de iklime uyum sağlama çabasından kaynaklanmaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 156 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.