Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 68

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 68 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 68

1.Sıcaklık ve yağış haritalarından yararlanarak numaralandırılan grafikleri haritada gösterilen konumlarla ilişkilendiriniz. Grafiklerin hangi iklim tipine ait olduğunu belirleyerek ilgili kısma yazınız.

  • Cevap:

2. Sıcaklık ve yağış grafikleri verilen noktalardan yağış rejimleri düzenli olanları belirtiniz.

  • Cevap: Grafikler incelendiğinde her mevsim yağışlı olan 5 ve 6 numaralı merkezlerin yağış rejimleri düzenlidir.

3. Kış aylarında don olayının yaşanma ihtimali olan merkezler hangileridir? Belirtiniz.

  • Cevap: Kış aylarında ortalama sıcaklık değerleri 0 oC civarı veya 0 oC altında olan yerlerde bitkiler için don olayı riski yüksektir. Grafikler incelendiğinde 1, 2 ve 3 numaralı alanlarda bitkiler için don olayının yaşanması muhtemeldir.

4.Yanda verilen harita yıl içerisinde Türkiye de bitkiler ve toprak yüzeyinden buharlaşma ve terleme yoluyla kaybolan su miktarını göstermektedir. Özellikle buharlaşma miktarının yıllık toplam yağıştan fazla olan bölgelerde tarımsal ürünlerin ihtiyaç duyduğu suyun karşılanması için su yönetimi çok titizlikle yapılmalıdır.
Buna göre grafikleri verilen alanlardan hangisinde su yönetiminin özenle yapılması kritik önem arz etmektedir? Haritaları karşılaştırınız. Elde edilen bilgileri tartışarak yorumlarınızı yazınız.

  • Cevap:

Yıllık yağış miktarı buharlaşma miktarından yüksek olan alanlarda bitkiler için su yönetimi önem arz eder. Grafikler incelendiğinde;
1 numaralı alanda yıllık yağış 700 mm, yıllık buharlaşma 1000- 1200 mm arasında,
2 numaralı alanda yıllık yağış 700 mm, yıllık buharlaşma 1000- 1200 mm arasında,
3 numaralı alanda yıllık yağış 340 mm, yıllık buharlaşma 900-950 mm arasında olduğu için su yönetimi kritik önem arz etmektedir..

5. Sıcaklık ve yağış grafikleri verilen 1 ve 4 numaralı alanların ocak ayı ortalama sıcaklık değerleri sıcaklık-enlem ilişkisi ile açıklanabilir mi? Tartışarak yorumlarınızı yazınız.

  • Cevap: 1 numaralı grafiğin yer aldığı alanda ocak ayı sıcaklık ortalaması yaklaşık 2 oC civarında ve 4 numaralı alanda ocak ayı sıcaklık ortalaması 10 oC civarındadır. Bu iki merkez yaklaşık aynı enlem üzerinde olmasına rağmen ocak ayı sıcaklık derecelerindeki belirgin farklılıklar karasallık ve denizellik ile yükselti faktöründen kaynaklanmaktadır.

6. Sıcaklık ve yağış grafikleri verilen 2 ve 5 numaralı alanların ocak ayı ortalama sıcaklık değerleri sıcaklık-enlem ilişkisi ile açıklanabilir mi? Neden?

  • Cevap: 2 numaralı grafiğin yer aldığı alanda ocak ayı sıcaklık ortalaması yaklaşık 7 oC civarında ve 5 numaralı alanda ocak ayı sıcaklık ortalaması -9 oC civarındadır. 2 numaralı merkez daha kuzeyde yer almasına rağmen ocak ayı sıcaklık derecesinin 5 numaralı merkeze göre daha yüksek olması iki merkezin yükselti farklılıkları ile denizellik-karasallık özelliği ile açıklanabilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 68 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!