Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 21

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 21 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 21

Metni okuyunuz ve metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Coğrafya öğretmeni derste öğrencilerinden yaşadıkları yeri coğrafi bakış açısıyla anlatan bir kompozisyon yazmalarını istemiştir. Aşağıdaki metinde Aysu’nun yazdığı kompozisyonun bir bölümü yer almaktadır.
“Ailece yaşadığımız yer, deniz kıyısında küçük bir şehirdir. Sahilinde çoğunlukla balıkçı teknelerinin bağlandığı küçük bir liman ve devamında uzanan kumsal vardır. Sıcak ve nemli yaz günlerinde öğleden sonra denizden esen rüzgâr şehrimizi serinletirken, akşam saatlerinde yön değiştirerek karadan esmeye başlar. Güneşin batışı yıl boyunca bazen deniz üstünden bazen de adalar üzerinden olur ve olağanüstü güzellikte bir manzara sunar. Özellikle mart ve eylül aylarında Güneşin şehrin tam karşısından deniz üzerinden batışı yılın diğer dönemlerinden daha güzel manzaralar oluşturur. Sahil yolu üzerindeki kafeteryalar akşamüstü bu manzarayı izlemeye gelenlerle dolup taşar. Şehrimiz ülkemizde Güneşin batışının en son izlendiği yerlerden biridir.
Evimiz geniş bir cadde ile sahile kadar uzanan sokağın kesiştiği köşededir. Evimizin oturma ve yatak odaları yıl boyu Güneş gören sokağa bakan cephededir. Evimizin mutfağı ve salonu caddeye bakan cephededir. Mutfağımızın ön kısmında bir balkon olduğu için mutfak penceremiz ön cepheden biraz içerde kalmaktadır. Kış boyu mutfağımız Güneş ışığı almaz. Ancak, mart başından itibaren mutfak penceremize Güneş ışınları vurmaya başlar. Güneş doğarken 21 Mart’ta Güneş ışınları mutfak penceresine tam karşıdan vurur ve karşı duvardaki saatin üzerine düşer. Bu özel gün her yıl bizim için baharın habercisi olur. O günden sonra havalar belirgin bir şekilde ısınırken, diğer taraftan geceden daha uzun gündüzler yaşamaya başlarız.”

1. Aysu’nun evinin caddeye ve sokağa bakan cepheleri hangi coğrafi yönlere dönüktür? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Güneş, 21 Mart ekinoks günü tam doğu yönünden doğar. Metinde, o gün Güneş doğarken Güneş ışınlarının evin caddeye bakan mutfak penceresine tam karşıdan vurduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla evin caddeye bakan cephesi doğu yönüne dönüktür. 21 Mart tarihinden itibaren havaların ısınmaya başlaması şehrin Kuzey Yarım Küre’de olduğunu gösterir. Güneş, Kuzey Yarım Küre’de Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde yıl boyu güney yönünde görünür. Dolayısıyla evin sokağa bakan cephesinin yıl boyu Güneş görmesi, evin bu cephesinin güney yönüne dönük olduğunu gösterir.

2.Aysu’nun yaşadığı şehirde, Güneşin batışının bazen adalar bazen de deniz üzerinden olması nasıl açıklanabilir?

  • Cevap: Dünya’nın eksen eğikliği nedeniyle Güneşin ufukta doğduğu ve battığı nokta yıl boyu değişir. Dolayısıyla metinde bahsedilen şehirde Güneşin bazen deniz üzerinden batması, bazen de adalar üzerinden batmasının temel sebebi Dünya’nın eksen eğikliğidir.

3.Aysu’nun yaşadığı şehirde, gece ve gündüz sürelerinin sürekli değişmesinin sebebi ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Dünya’nın eksen eğikliği nedeniyle gece ve gündüz süreleri yıl boyu değişir. Dolayısıyla Aysu’nun yaşadığı şehirde gece gündüz sürelerinin değişmesi de Dünya’nın eksen eğikliğinin sonuçlarından biridir.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 21 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!