9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları Tutku Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31
Kırmızı lahana Sıcak su
Süzgeç
Limon tuzu
Bebek şampuanı
Toz sabun
Ön Bilgi
Bu deneyde hem asit ve baz kavramlarını daha kolay anlayabilmenizi hem de bir çözeltinin asit mi, baz mı olduğunu görsel olarak belirleyebilmenizi sağlayan belirteçlerin (indikatörlerin) nasıl çalıştığını açıklamanız hedeflenmektedir.
İşlem Basamakları
Kırmızı lahanayı küçük parçalar hâlinde kesiniz. Bu sırada dikkatli olmaya özen gösteriniz.
Daha sonra, parçalanmış lahana üzerine sıcak su dökünüz. Suyun renginin zaman geçtikçe koyu mora dönüştüğünü görebilirsiniz. Karışımı bir süzgeçten geçirerek lahana parçalarını sıvı kısımdan ayırınız. Böylece belirteç çözeltinizi hazırlamış olacaksınız. Kırmızı lahanadan elde ettiğiniz çözeltinin rengi, pH değerine bağlı olarak değişir. pH değeri yaklaşık 7 olan lahana çözeltisinin rengi mordur. pH değerinin 7’den daha düşük olması durumunda çözeltinin rengi kırmızıya dönüşür. pH değerinin 7’den büyük olması durumunda çözeltinin rengi yeşile dönüşür. Farklı maddelerin asitlik-bazlık derecesini yani pH değerini belirlemek için önce cam bardaklara, hazırladığınız belirteç çözeltisinden eşit miktarda koyunuz. Bu sırada bardakları farklı numaralarla etiketleyerek karışıklığın önüne geçiniz. 1 .bardağa birkaç parça limon tuzu ekleyelim, 2. bardağa birkaç damla sirke ekleyelim, 3. bardağa bebek şampuanı ekleyelim, 4. bardağa bir miktar sodyum bikarbonat ekleyelim, 5. bardağa bir miktar toz sabun ekleyelim, 6. bardağa ise çamaşır deterjanı ekleyelim.
Sonuç
Bardaklardaki lahana suyunun renginde nasıl bir değişim oldu? Nedenini açıklayınız.
- Cevap: Kırmızı lahanadan elde ettiğimiz çözeltinin rengi pH değerine bağlı olarak değişir. pH değeri yaklaşık 7 olan nötr lahana çözeltisinin rengi mordur. pH değerinin daha düşük olması yani asitliğinin fazla olması durumunda çözeltinin rengi kırmızıya dönüşür. pH=7’den daha yüksek pH değerlerinde çözeltinin rengi mordan maviye, daha yüksek pH değerlerinde ise yeşile dönüşür.
Hangi maddeler asittir? Açıklayınız.
- Cevap: Domates, üzüm, kivi, çilek gibi besinlerin yapısında asit bulunur. Bu besinlerin tatlarının ekşi olmasının nedeni asidik yapıda olmasındandır. Asit özelliği gösteren maddelere asidik maddeler denir.
Hangi maddeler bazdır? Açıklayınız.
- Cevap: Baz özelliği olan elementlere bazik denir. Bazik bileşenlerinde asit ve baz ağırlığı normal tuza göre az, lakin baz oranı normal tuza göre fazla olan tuzlara denilir.
➜ Sodyum hidroksit, Örnek; sabun, lavabo açıcı.
➜ Potasyum hidroksit, Örnek; Arap sabunu, sıvı sabun ve şampuan.
➜ Kalsiyum hidroksit, Örnek; sıva ve alçı gibi genelde inşaat malzemeleri.
➜ Alüminyum hidroksit; Örnek; deodorant ve parfüm.
9. Sınıf Tutku Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 31 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.