Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 188 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188

1. Vücut ısısı sabit olan omurgalı canlılar hangileridir?

  • Cevap: Canlılar sıcakkanlı ve soğukkanlı canlılar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Omurgalı canlılar ve omurgasız canlılar diye de ikiye ayrılan canlılarda omurgalılar genelde sıcakkanlı, omurgasızlar da soğukkanlı canlılardır. Kan sıcaklığının ya da vücut ısısının sabit olmayarak koşullara göre değişmesi soğukkanlılıktır. Vücut ısının sabit olması da sıcakkanlılık olarak bilinir. Vücut ısısı sabit olan omurgalı canlılar kuşlar ve memelilerdir. Kuşların ve memelilerin vücut ısıları sabittir. Ortam koşullarına göre değişmez. Bu durumda insanlar da sıcakkanlı canlılar arasında bulunmaktadır. Sıcakkanlı olmayan canlılar ise sürekli terleyerek ısı dengelerini korumaya çalışırlar. Homoestazi vücut iç dengesi olarak bunu sağlamak içindir.

2. Solungaç solunumu yapanlar hangileridir?

  • Cevap: Hayvanların sudaki oksijenden yararlanabilmesi solungaç solunumu ile mümkündür. Suda yaşayan canlılar solundagç solunumu yaparlar. Solungaç solunumuyla sudaki havayı alır içlerindeki karbondioksiti suyu verirler. Kurbağalar, kıkırdaklı balıklar, yumuşakçalar ve kabuklular da solungaç solunumu yapan canlılardır.

3. Hangi canlılar beslenme açısından otoburdur?

  • Cevap:

Canlılar beslenme şekillerine göre üçe ayrılmaktadır. Bunlar etçiller, otçullar ve hepçiller olarak bilinmektedir. Etçil canlılar et yiyerek beslenen canlılardır. Otçullar ot yiyerek beslenen canlılardır. Hepçiller ise hem et hem ot yiyen canlılardır. Canlıların beslenme açısından otubur olmaları sürekli ot yiyerek beslenmeleridir.

Canlılar otobur olarak şu şekildedir:

*Sığır
*Koyun – Keçi
*Öküz
*İnek
*Deve
*Manda
*At
*Zebra
*Geyik
*Bizon
*Gergedan
*Zürefa
*Fil

Otla beslenen hayvanlara otobur canlılar denir. Otobur canlıların sindirim sistemi ot kültürüne göre gelişmiştir. Otobur hayvanlar genelde geviş getirirler. Otla beslenen hayvanlar hazır otla ya da meralarda otlayarak beslenebilirler. Otçul olanlar et yemezler.

4. Hangi canlılarda başkalaşım görülür?

  • Cevap: Bazı canlılar doğduklarında ana canlılardan çok farklı görülürler. Ana canlıdan farklı görülen canlılar büyüyüp geliştikçe ana canlıya benzerler. Kurbağaların ve böceklerin yumurtadan çıktıktan ergin hayvan oluncaya kadar geçirdikleri gelişim evrelerinin hepsine birden başkalaşım denir. Arı, karasinek, sivrisinek, bit, pire, kene, çekirge, tahta kurusu, hamam böceği ve kelebek, yengeç, karides, örümcek, akrep, çıyan, kırkayak gibi eklem bacaklılar ve kurbağalar başkalaşımın görüldüğü canlılardır. Mesela, bir kurbağa doğduktan sonra bir balığa benzer. Ancak zamanla gelişerek başkalaşım geçirir ve ana canlıya benzemiş olur.

5. Hangi canlılar yavrularını sütle besler?

  • Cevap: Öncelikle kadınların yavrularını sütle beslediklerini hepimiz bilmekteyiz. Memeli canlılar yavrularını sütle beslerler. Bunun yanında bazı hayvanlarda yavrularını sütle beslerler. Örnek:

*Kaplan
*Kedi
*Köpek
*İnek
*Yarasa
*Yunus
*Kurt
*Çakal
*Aslan
*Kokarca
*Porsuk
*Su samuru
*Ayı

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 188 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!