Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133

36. a ve b hücrelerinde numaralandırılarak gösterilen yapılar hangileridir? Aşağıdaki tablolarda boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap:

37. a ve b hücreleri arasındaki farklılıklar nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Bitki Hücresi: Plastitler bulunur. Selülozdan yapılmış hücre duvarı bulunur. Sentrozom yoktur. Merkezi koful bulundurur. Fotosentez ve solunum yapar.
Hayvan Hücresi: Plastit taşımaz. Hücre duvarı yoktur. Sentrozomu vardır. Merkezi koful bulundurmaz. Fotosentez yapamaz ancak solunum yapar.

38. Hücre Teorisi nedir? Hücre Teorisi’ne katkı sağlayan bilim insanlarının çalışmalarını örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Hücre Teorisine göre: hücre canlının temel, yapısal ve işlevsel birimidir. Bütün canlılar bir ya da daha fazla hücreden oluşmaktadır. Yeni hücreler, var olan hücrelerin bölünmesi sonucu meydana gelir. Hücreler kalıtım maddesi içerir ve bunu bölünerek yavru hücrelere aktarır. Tüm metabolik olaylar hücre içinde gerçekleşir. Alman bilim insanları; Theodor Schwann, Matthias Schleiden ve Rudolf V irchow’un çalışmaları hücrenin
    canlılık için önemini ortaya koymuştur. Schleiden tüm bitki hücrelerinin, Schwann ise hayvanların da bitkiler gibi hücrelerden oluştuğunu ve bu hücrelerin bitki hücreleri ile özdeş olduğunu, hücrenin canlının yapı birimi sayılması gerekti ğini öne sürmüştür. Bu çalışmalara ilave olarak Virchow’un hücrelerin büyümesi ve çoğalması üzerine yaptığı çalışmalar, hücre ile ilgili önemli bir genellemenin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu
    genellemeye Hücre Teorisi adı verilmiştir.

39. Mikroskobun geliştirilmesi hücre yapısının aydınlatılmasında ne tür katkılar sağlamıştır?

  • Cevap: Mikroskobun keşfi ile mikro dünyanın kapıları açılmış, canlıların hücrelerden oluştuğu, hücrelerin ise yaşamsal faaliyetlerin gerçekleşmesini sağlayan organeller içerdiği keşfedilmiştir. Bu keşif canlıların sınıflandırmasında, hastalıkların tedavis inde yeni yaklaşımlar ve yöntemlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

40. Bitki hücresindeki su miktarının zamanla değişimi grafikte gösterildiği gibi ise hücrede hangi organel ya da organellerin faaliyeti artmıştır?

  • Cevap: Mitokondri, ribozom, lökoplast, Golgi aygıtı vb. organeller ile çekirdek faaliyeti artmıştır

41. Hücre zarının özgüllüğü hangi moleküller tarafından sağlanır?

  • Cevap: Hücre zarının dış kısmında bulunan glikoproteinler ve gliko lipitler hücre zarının özgüllüğünü sağlar.

42. Bir organelin çalışmasında meydana gelen aksama, hücreyi dolayısıyla canlıyı nasıl etkiler? Örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Bir organelin çalışmasında meydana gelen aksama, çeşitli ha stalıklara ve fonksiyon bozukluklarına yol açar. Örneğin, lizozomlarda yağları sindiren enzim eksik olursa TaySachs hastalığı gözlenir.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 133 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
confused
0
happy
0
clap
0
love
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!