9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 95 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 95
Hücre zarından madde geçişleri ile ilgili çeşitli deney düzenekleri hazırlamıştır. Bu düzeneklerle ilgili verilen soruları cevaplayınız.
1. A ve B kollarında eşit miktarda su bulunan şekildeki kabın A koluna bir miktar maltoz eklenmiş ve bir süre beklenmiştir. Bu süre sonunda A ve B kollarındaki su seviyesi nasıl olur? Şekil üzerinde göstererek açıklayınız.
- Cevap: Maltoz zardan geçemeyecek kadar büyük bir moleküldür bu nedenle yarı geçirgen zardan B koluna geçemez. A kolunda mal- tozun suda çözünmesiyle birlikte osmotik basınç artar. Osmotik basıncın artması su emme ihtiyacını artırır ve B kolundan su molekülleri A koluna doğru geçer. A kolunda su seviyesi artarken B kolunda azalmış olur.
2. Şekildeki borunun A ve B koluna aynı miktarda farklı yoğunlukta sıvılar konmuştur. A koluna yoğunluğu %10 olan glikoz çözeltisi, B koluna ise yoğunluğu %30 olan glikoz çözeltisi eklendiğine göre yarı geçirgen zarda meydana gelen madde geçişlerini açıklayınız.
- Cevap:Glikoz zardan geçebilecek bir moleküldür. B koluna konan çözeltinin yoğunluğu daha fazladır. Bu nedenle glikoz molekülleri B kolundan A koluna doğru, su molekülleri ise A kolundan B koluna doğru geçer. Madde geçişleri A ve B kollarındaki yoğunluklar eşitlenene kadar devam eder.
3.) Şekildeki borunun A ve B koluna aynı miktarda aynı yoğunlukta tuz çözeltisi eklenmiştir. Kollardaki sıvı seviyelerinde nasıl bir değişim görülür.
- Cevap: A ve B kollarındaki çözelti yoğunluğu eşit olduğu için kollardaki sıvı seviyelerinde bir değişim görülmez.
9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 95 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.