9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 82
3. Bir bitki hücresinin fotosentezle ürettiği glikoz molekülüne hücre zarındaki glikoprotein molekülünde rastlanmıştır. Bu süreçte etkin olan organelleri ve bu organellerin görevlerini etkinlik sırasına göre şema ile gösteriniz.
- Cevap:
4. Bir biyoloji öğretmeni hücre organelleri konusunda kavram yanılgılarım tespit etmek için her öğrencisinden organellerle ilgili cümleler yazmasını ister. Kavram yanılgısı içeren aşağıdaki cümleleri seçer ve sınıfta okur. Bu cümlelerin doğru ya da yanlış olduğu hakkında bir şey söylemez.
a) Bir bitkinin bütün canlı hücrelerinde kloroplast bulunur.
b) Hayvan hücreleri enerji ihtiyaçlarını mitokondriden, bitkiler kloroplasttan karşılar.
c) Bitkiler fotosentezi sadece gündüz, solunumu sadece geceleri yapar.
ç) Bitkilerde sentrozom bulunmadığından bitki hücreleri iğ ipliklerini oluşturamaz ve mitoz bölünme yapamaz.
Öğrencilerine “Arkadaşlarınızın belirtiği bu cümlelerin doğruluğuna katılıyor musunuz? Eğer ka- tılmıyorsanız bu cümleyi yazan arkadaşınızın fikrini değiştirecek bir açıklama yapınız” der. Siz bu öğrencilerin yerinde olsaydınız nasıl bir cevap verirdiniz?
- Cevap: Dört açıklamada da kavram yanılgısı vardır. Açıklamalara katılmam.
a) Kloroplast, içindeki klorofil pigmentinden dolayı yeşil renklidir. Kloroplastlı hücreler bitkinin sadece yaprak otsu gövde gibi yeşil yerlerinde bulunur.
b) Kloroplast bitkilerde vardır. Mitokondri hem bitkilerde hem de hayvanlarda bulunur. Kloroplast bir hücrenin enerji ihtiyacını karşılayamaz. Kloroplast besin üretir. Hayvanlarda da bitkilerde de enerji mitokondri ile üretilir. Bitkiler, enerji ihtiyacını kloroplasttan karşılasaydı geceleri hücre bölünmesi gibi enerji isteyen olayları yapamazdı.
c) Bitkiler fotosentezi ışık varlığında yapabilir. Solunumu ise hem gündüz hem gece sürekli yapar. Çünkü hücrenin kesintisiz bir enerji kaynağına ihtiyacı vardır. Gündüz solunum yapmasaydı hücreler enerji bulamadığından protein sentezi, enzim üretimi gibi olaylarını gerçekleştiremezdi.
ç) Bitki hücreleri mitoz bölünme yapar. Bir bitki fidanı mitoz bölünmelerle hücre sayısını arttırarak ağaç hâline gelir. Bitki hücrelerinde sentrozom yoktur. Bu nedenle iğ ipliklerini sent- rozomdan değil sitoplazmadaki mikrotübül proteinleri kullanarak yapar.
9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.