9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 80 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 80
2- şanlarımızın her biri belirli bir görevi yerine getirmek için özelleşmiştir ve hücreleri bazı organel- ler bakımından daha zengindir. Örneğin tükürük bezi ve endokrin bezi hücrelerinde golgi aygıtının sayısı fazladır.
Buna göre 2 numaralı organelin sayıca fazla olduğu organlarımız hangileridir?
- Cevap: 2 numaralı organel “düz endoplazmik retikulum”dur. Glikozun fazlası vücut içerisinde glikojen şeklinde karaciğerde depolanır. Bu nedenle karaciğer hücrelerinde düz endoplazmik retikulum sayısı fazladır. Eşey organları (testis ve yumurtalıklar) steroit kökenli hormonları üretir. Bu nedenle testis ve yumurtalıklarda düz endoplazmik retikulum sayısı fazladır. Ca+2 iyonları kas kasılması sırasında kullanır. Kas hücrelerinde düz endoplazmik retikulum sayısı fazladır.
3. Glikoproteinler, hücre zarı üzerinde yer alan uyarıları algılayan reseptör moleküllerdir. Glikopro- teinlerin sentezlenirken hücre içerisinde izlediği yolu Şekil 1 üzerinde sırasıyla numaralandırınız.
- Cevap: Glikoproteinler, glikoz ve proteinden meydana gelmiş kompleks moleküllerdir. Granüllü endoplazmik retikulumda glikoz ve protein molekülleri birleştirilerek glikoproteinler sentezlenir. Sentezlenen glikoprotein taşıma kofulu içerisinde endoplazmik retikulumdan ayrılır ve Golgi aygıtına gelir. Golgi aygıtında, son işlevsel haline getirilir. Glikoproteinler, hücre zarına gitmek üzere Golgi aygıtından salgılama kofulları içerisinde ayrılırlar. Glikoproteinlerin sentezlenirken hücre içerisinde izlediği yolu sırasıyla şu şekilde numaralandırabiliriz: 1_3_4
4. Ökaryotik hücrelerin hacminin çoğu zarlı sistemler tarafından işgal edilir. Bu zar sistemleri aslında birbirleriyle ilişkili organel grubudur. Buna göre ökaryot hücrelerin iç zar sistemini oluşturan orga- neller neler olabilir?
- Cevap: Endoplazmik retikulum, çekirdek zarını oluşturur. Düz endop- lazmik retikulumdan kopan parça golgi aygıtını oluşturur. Golgi aygıtından kopan içi sindirim enzimi dolu kese lizozomu, içi boş kese ise kofulu oluşturur. Bu nedenle hücre içi zar sistemini oluşturan organeller; çekirdek, endoplazmik retikulum, golgi aygıtı, lizozom ve koful’dur.
5.) Şekil 1’de gösterilen 3 numaralı organel kaç numaralı organel tarafından oluşturulmuştur? 3 numaralı organelin ismi nedir ve hücrede üstlendiği görevler hakkında neler söylenebilir?
- Cevap: 3 numaralı yapı “golgi aygıtı”dır ve 2 numaralı yapı olan düz en- doplazmik retikulum tarafından oluşturulmuştur. Golgi aygıtının hücrede üstlendiği görevlerin;
• Salgı maddelerini üretme, paketleme ve taşıma
• Hücre içi taşımada etkin rol oymana
• Lizozom ve koful organellerini oluşturma olduğunu söyleyebiliriz.
6.) Şekil 1’de numaralandırılmış kısımlar ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
a) 4 numaralı kesecik içerisinde yer alan molekül ne olabilir?
- Cevap: 4 numaralı kesecik içindeki madde protein yapılı salgı maddesidir.
b) 5 numaralı yapı hangi organeldir?
- Cevap: 5 numaralı organel lizozomdur.
c) 6 numaralı yapı hangi organeldir?
- Cevap: 6 numaralı organel boşaltım kofuludur.
9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 80 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.