9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 69 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 69
Aşağıdaki metni ve tabloyu inceleyerek soruları cevaplayınız.
Bir canlının tüm hücrelerindeki kalıtsal özellik aynı olsa da yapmış olduğu işleve göre farklı doku ve organlarda bulunan hücrelerin organel sayıları farklılık gösterebilir. Örneğin salgı faaliyetinin yoğun olarak gerçekleştiği hücrelerde Golgi aygıtı, enerji ihtiyacı çok olan hücrelerde mitokondri ve hücre içi sindirim faaliyetinin fazla olduğu hücrelerde lizozom organeli daha fazla sayıda bulunur. Bu organellerin hücre içinde oluşma şekilleri farklılık gösterir. Bazı organeller kendini eşleyerek oluşurken bazı organeller başka bir organel tarafından oluşturulur.
1.) Tükürük bezi gibi sindirim enzimi salgılayan hücrelerde yoğun olarak bulunan organelin çoğalması nasıl gerçekleşir?
- Cevap: Tükrük bezi bol miktarda salgı yaptığı için Golgi aygıtı yoğun alarak bulunur. Golgi aygıtı ise granülsüz ER’den çoğalır.
2.Tabloda verilen organellerden hangileri hücrede hiç bulunmasa bile yenisi yapılabilir? Nedenleri ile açıklayınız.
- Cevap: Sadece kendini eşleyerek çoğalabilen organellerin artması için başlangıçta bu organellerin hücre içinde bulunması gerekir. Fakat başka bir organel tarafından oluşturuluyor ise önceden bulunmasına gerek yoktur. Tablodaki verilen organellerden golgi aygıtı ve lizozom başka organeller tarafından oluşturulmaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 69 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.