9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 68 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 68
1.) Hücre teorisi hakkında verilen aşağıdaki bilgilerden hangileri doğru değildir? Gerekçesiyle açıklayınız.
a) Hücre kavramını ilk defa isimlendiren bilim insanı Robert Hooke’tur.
b) Hücre teorisi ilk hücrenin nasıl oluştuğunu açıklayabilmiştir.
c) Hücre varsa bu hücrede kalıtım maddesi olan nükleik asit de bulunmalıdır. ç) Hücre olmadan canlı olmaz.
- Cevap: b maddesi doğru değildir. Hücre teorisi, ilk hücrenin nasıl oluştuğunu açıklayamaz. Hücre teorisine göre bir hücrenin oluşması, var olan başka bir hücrenin bölünmesiyle gerçekleşebilir. a, c ve ç maddeleri doğrudur. Hücre kavramını ilk ortaya atan bilim insanı Robert Hooke’tur. Canlılığın temel birimi hücredir. Hücrelerde kalıtım maddesi bulunmalıdır.
2. Yeni bulunan bilgiler ışığında hücre teorisine yeni maddeler eklenmiştir. Aşağıdakilerden hangileri hücre teorisine eklenen yeni maddelerden biri olamaz? Gerekçesiyle birlikte açıklayınız.
a) Hücre bölünmesi sırasında genetik bilgi kopyalanır ve oluşan hücrelere aktarılır.
b) Virüsler hücresel yapıdan yoksun olmakla birlikte, çoğalabilmek için hücrelere bağımlıdırlar.
c) Metabolik tepkimeler hücre içinde gerçekleşir.
ç) Bir varlığın canlı olarak adlandırılabilmesi için hücre zarı, çekirdek ve sitoplazmaya sahip olması gerekir.
d) Kalıtım maddesini eşleyebilen her varlık canlıdır.
- Cevap: ç ve d maddesi yeni elde edilen bilgilerle ters düştüğünden hücre teorisine eklenebilecek maddelerden olamaz. Tek hücreli canlılardan bakteriler hücre zarına ve sitoplazmaya sahipken kalıtım maddeleri çekirdek içinde değildir. Virüsler konak hücre içinde kalıtım maddelerini eşleyebilmektedir. Fakat hücresel yapıya sahip değildir. Hücresel yapıdan yoksun olan varlıklar canlı olarak adlandırılamaz. a, b ve c maddeleri bu teoriye eklenebilecek önermelerdendir. Bir hücre ancak var olan bir hücrenin bölünmesi ile oluşuyorsa genetik bilgisini kopyalayıp yeni oluşan hücrelere aktarmalıdır (a). Virüsler hücresel yapıya sahip olmadığından hücrelere bağımlıdırlar (b). Tepkimeler hücre içinde gerçekleşmektedir (c).
3.) Hücre teorisi bir canlının temel, yapısal ve işlevsel biriminin hücre olduğunu savunur. Enerji üretme, sentez ve dönüşüm gibi metabolik olaylar hücrelerde gerçekleşir. Okulunuzu bir canlı olarak düşündüğünüzde bu canlının hücreleri aşağıda verilenlerden hangileriyle temsil edilebilir?
• Duvarlarındaki tuğlalar
• Sınıflar
• Sıralar
• Bahçe
- Cevap: Eğitim öğretimin verildiği en küçük birim sınıftır. Okulu bir canlıya benzetirsek bu canlının hücreleri sınıflar olabilir. Sıralar bir organele, duvardaki tuğlalar hücre zarındaki bir moleküle, bahçe ise hücre dışı bir ortama benzetilebilir.
4. Virüsler ışık mikroskobunda görülebilecek büyüklükte değildir. Ancak elektron mikroskobunda görülebilir. 2020 yılında Türkiyede günlük otuz binin üzerinde kişide koronavirüs olup olmadığı araştırılmıştır. Olası enfekte birey sayısının çokluğu, vaka tespit araştırmaları için elektron mikroskobunun kullanılmasını imkansız hale getirmiştir. Bu durumda bir bireyde koronavirüs olup olmadığı nasıl tespit edilebilir?
- Cevap: Virüsün nükleik asidinde virüse özgü bölgeler bulunur. Virüsün kendisini değil ancak nükleik asidindeki bu bölgeleri tespit edici testler uygulanarak bir bireyde virüs olup olmadığı anlaşılabilir.
9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 68 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.