9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 63 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 63
Aşağıdaki metni dikkatlice okuyarak verilen soruları cevaplayınız.
Hücre kavramı ilk kez 1665 yılında Robert Hooke tarafından ortaya atılmıştır. Robert Hooke, meşe mantarını kendi yaptığı basit mikroskopla incelemiştir. Gördüğü küçük odacık şeklindeki yapılara hücre adını vermiştir. 1676’da Antonie van Leeuwenhoek geliştirdiği mikroskopla su damlacıklarında hareket eden tek hücreli mikroorganizmaları görmüştür. Ayrıca bakterilerin şekillerini çizerek onları tarif etmiştir. Leeuwenhoek bu mikroorganizmalara küçük hayvancık anlamına gelen animakül adını vermiştir. Mikroorganizmaların keşfine kadar bilim insanları doğada bitki ya da hayvan dışında başka bir yaşam formu olabileceğini düşünmüyordu. Keşfedilen yeni mikroorganizmalar ile birlikte bu organizmaları bitkiler ya da hayvanlar âlemi içerisine almakta birtakım zorluklar yaşanmaya başlanmıştır. 1860 yılına gelindiğinde protista terimi ortaya atılmış ve uzun yıllar boyunca bilim insanları mikroskop ile görülebilen canlıların hepsini protista olarak adlandırmıştır.
Elektron mikroskobunun bulunması, hücrelerin daha ayrıntılı olarak incelenmesine olanak sağlamıştır. Bunun sonucunda bakteriler, protista âleminden çıkartılarak çekirdek öncesi anlamına gelen pro- karyot âlemine dâhil edilmiştir.
1.Leeuwenhoek’un ilk gördüğü mikroorganizmaları animakül olarak adlandırmasının nedeni nedir?
- Cevap: Leeuwenhoek döneminde canlılar âlemi sadece bitkiler ve hayvanlar âleminden oluşmakta idi. Tespit ettiği mikroorganizmalar hareketli bir yapıya sahip olduğu için bu canlıları hayvanlar âlemine dâhil ederek animakül yani hayvancık olarak adlandırmıştır.
(2. Mikroorganizmaların keşfedilmesi ile canlılar âlemi algısı değişime uğramıştır. Bunun nedeni nedir?
- Cevap: Mikroorganizmaların keşfine kadar insanlar doğada bitki ya da hayvan dışında başka bir yaşam formu olabileceğini düşünmüyordu. Mikroorganizmaların keşfi canlılar âlemine bitki ve hayvanların dışında protista âleminin de eklenmesini sağlamış ve paradigma değişimi meydana gelmiştir.
9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 63 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.