9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 45 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 45
Enzimlerin genel özellikleri ve çalışmalarına etki eden faktörlerle ilgili bazı grafikler verilmiştir. Numaralı grafiklerden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. İçinde su, nişasta ve nişastayı glikoza kadar sindiren enzimlerin bulunduğu deney tüpünün sıcaklığı I. zaman aralığında 0 oC den başlayarak 37oC’ye kadar arttırılmıştır. II. zaman aralığında ise sıcaklık aniden 55oC’ye çıkarılmıştır. Belirtilen zaman aralıklarında deney tüpünde bulunan nişasta miktarının zamana bağlı değişimini gösteren grafik nasıl olmalıdır? Çizdiğiniz grafiği 1 numaralı grafikteki bilgilerden yola çıkarak açıklayınız.
- Cevap: 1 numaralı grafikte 0 – 37 °C arası tepkime hızının arttığı, 37 °C den sonra tepkime hızının azaldığı ve 55 °C’de tepkimenin durduğu görülüyor. Bu bilgileri göz önüne aldığımızda, I. zaman aralığında hidroliz enzimleri çalışır ve nişasta miktarı azalır. II. zaman aralığında sıcaklık aniden 55 °C’ye çıkarıldığı için enzimlerin yapısı bozulur, tepkime durur. Kalan nişasta molekülleri sindirilmeden kalır.
2. Aynı optimum koşullarda bulunan numaralandırılmış deney tüplerinde hidroliz tepkimeleri gerçekleşmiştir. 2 numaralı grafiği göz önünde bulundurarak tepkime hızlarının yüksek olandan düşük olana doğru sıralaması nasıl olmalıdır? Açıklayınız.
- Cevap: 2 numaralı grafikte substrat yüzeyi arttıkça tepkime hızının da arttığı görülüyor. Substrat yüzeyi 3. tüpte en fazla, 1. tüpte ise en azdır. Bu durumda tepkimelerin tamamlanması 3. tüpte en hızlı, 1. tüpte ise en yavaştır
9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 45 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.