Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 44

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 44 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 44

Öğrencilerinden Arda’ya “Tepkimeler tamamlandıktan sonra üç tüpte de aynı miktarda su ve oksijen oluşur mu?” diye soruyor. Arda “Hayır, farklı miktarda ürün oluşur.” diyor. Arda’nın görüşüne katılıyor musunuz? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Arda’nın cevabı yanlıştır. Üç tüpte de aynı miktar substrat (hidrojen peroksit) bulunmaktadır. Enzim miktarları (karaciğer) farklı olsa bile, enzimler tekrar tekrar çalışabilir. Birim zamanda oluşan ürün miktarı farklıdır. Fakat tepkimeler tamamlanınca oluşan ürün miktarları aynı olacaktır.

Aşağıda enzimlerle ilgili bir benzetim verilmiştir. Buna göre 3, 4, 5 ve 6. soruları cevaplayınız.
Hücreyi bir fabrika gibi düşünebilirsiniz. Örneğin bir tekstil fabrikası hücreye, fabrikadaki işçilerin kullandığı makineler enzime, fabrikaya gelen kumaşlar substrata, üretilen gömlek, pantolon gibi kıyafetler de ürüne benzetilebilir.
3. Öğrencilerinden Bilge’ye “Ortama sürekli substrat ve enzim ilave edilirse tepkime hızı nasıl bir değişim gösterir?” diye soruyor. Cevabını fabrika benzetmesi üzerinden vermesini istiyor. Bilgenin vereceği doğru cevap ne olmalıdır?

  • Cevap: Tepkime hızı sürekli artar. Fabrikaya yeni işçi, makine ve kumaş alımı devam ettiği sürece fabrikada birim zamanda oluşan ürün miktarı da artacaktır.

3. Yönerge
4. Öğrencilerinden Zehra’ya “Substrat miktarı sınırlı, enzim miktarı sürekli arttırılıyorsa tepkime hızında nasıl bir değişim olur?” diye soruyor. Cevabını fabrika benzetmesi üzerinden vermesini istiyor. Zehra’nın vereceği doğru cevap ne olmalıdır?

  • Cevap: Tepkime substrat bitene kadar devam eder. Substrat tükenince tepkime durur. Fabrikada sınırlı miktarda kumaş olduğundan bu fabrikaya sürekli işçi ve makine alınmasının ürün miktarı üzerinde bir etkisi olmaz. Kumaşlar bitince üretim yapılamaz.

5. Öğrencilerinden Ergün’e “Enzim miktarı sınırlıyken substrat miktarı sürekli artırılırsa tepkime hızında nasıl bir değişim olur?” diye soruyor. Cevabını fabrika benzetmesi üzerinden vermesini istiyor. Ergün’ün vereceği doğru cevap ne olmalıdır?

  • Cevap: Tepkime sabit hızla devam eder. Fabrikaya yeni işçi ve makine alınmayıp sürekli kumaş alınırsa bu işçiler sürekli çalışır ve sabit hızda üretim yapar.

6. Enzimlerle ilgili verilen fabrika örneğinden yola çıkarak siz de farklı bir benzetme yapınız. Olası cevabınızda enzim, substrat, ürün, tepkime hızı, aktivatör ve inhibitör kelimeleri bulunmalıdır.

  • Cevap: Enzimlerle ilgili olarak bir fotokopi makinesi örnek olarak verilebilir. Fotokopi makinesi enzime, makineye konan mürekkepler ve kâğıt substrata, yazılı belgeler ürüne, birim zamanda basılan yazılı belge sayısı tepkime hızına, makineye bakım yapılırken dişlilerine sürülen yağ aktivatöre, mürekkep püskürtücülerinde sıkışan tozlar inhibitöre benzetilebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 44 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!