9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 4 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 4
2. Görseldeki canlıların hangilerinde büyüme, hücre sayısındaki artış ile gerçekleşir?
- Cevap: Balık, ağaç, kuş, örümcek, mantar, lale, yılan ve inek çok hücreli canlılardır. Hücre sayılarını artırarak büyürler. Bakteri ise tek hücreli canlı olup hücre sayısının artması büyümesini değil çoğalmasını sağlar.
3. Görseldeki canlılardan hangileri aktif olarak yer değiştirme hareketi yapabilir?
- Cevap: Kamçıya sahip bakteri, balık, kuş, örümcek, yılan ve inek aktif olarak yer değiştirme hareketi yapabilir.
4. Canlıların ortak özellikleri ile ilgili aşağıdaki anahtar kelimeleri kullanarak her madde için en az 30 kelimelik birer metin yazınız.
- Cevap:
a) Homeostasi, terleme, çevre sıcaklığı, vücut sıcaklığı
Çevre sıcaklığındaki değişimin canlı yaşamı üzerinde etkileri olabilir. Örneğin insanlar yaz aylarında çevre sıcaklığı artınca vücut sıcaklığının artışını önlemek için terler. Fazla ısı bu şekilde uzaklaştırılır. Homeostasi sağlanır. Homeostasi çevre şartları değişse bile vücut iç ortamının pH, sıcaklık gibi belirli değerler bakımından sabit kalmasıdır.
b) Balık, solungaç, ATP, boşaltım
Canlılar çevreden aldıkları besin maddelerini sindirdikten sonra hücresel solunumla ATP’ye çevirirler. Bu reaksiyonlar sonucunda vücutlarından uzaklaştırmaları gereken boşaltım maddeleri de oluşur. Örneğin balıklar hücresel solunum için kullanacakları oksijeni solungaçları yardımıyla su içinden alırken, hücrelerinde reaksiyonlar sonucu oluşan karbondioksiti yine solungaçları yardımıyla dış ortama vererek boşaltım yaparlar.
c) Bitki, bakteri, çiçek, eşeyli üreme, eşeysiz üreme
Canlıların ortak özelliklerinden biri de nesillerinin devamını sağlayan üremedir. Üreme canlılarda çok farklı şekillerde gerçekleşebilir. Örneğin bazı bitkiler çiçeklerinde bulunan üreme organları yardımıyla tohum üreterek eşeyli olarak ürerler. Bakteriler ise bölünme yoluyla eşeysiz olarak üreyerek sayılarını artırırlar.
ç) Yer değiştirme, yönelim hareketi, çevreye uyum
Canlıların hareket yetenekleri birbirinden farklıdır. Bazı canlılar aktif olarak hareket edip yer değiştirirler. Bazı canlılar ise yaşamlarını belirli bir ortama bağlı olarak sürdürürler. Böyle canlılar, değişen şartlarda çevreye uyum için yönelim hareketi yaparlar. Örneğin bitkiler suya ulaşmak için köklerini su kaynağına doğru uzatırlar.
9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 4 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.