9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 34 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 34
2. Yağların ve fosfolipidlerin oluşumu sırasında her bir yağ asidi, gliserol molekülü ile ester bağı kurmaktadır. Buna göre, bir yağ molekülü ve bir fosfolipit molekülü oluşurken kaç tane ester bağı kurulacağını ve kaç molekül su açığa çıkacağını hesaplayınız.
- Cevap: Bir yağ molekülü oluşurken 3 tane ester bağı kurulur. Her bir bağ kurulurken bir molekül su çıkışı olacağı için toplamda 3 molekül su açığa çıkar. Fosfolipit oluşumu sırasında ise 2 tane ester bağı kurulur ve 2 molekül su açığa çıkar.
3. Ateroskleroz, bir kalp damar hastalığıdır. Bu hastalığa sahip bireylerde, damar çeperinde kolesterol birikmesi sonucu plaklar oluşmaya başlar. Oluşan plaklar damar çapının daralmasına sebep olur. Bu hastalık genellikle doymuş yağlar açısından zengin et ve sakatatları çok tüketen insanlarda görülür. Doymamış yağlar açısından zengin besinlerle beslenen bireylerde ise ateroskleroz görülme oranı çok daha düşüktür. Doymuş yağlar ateroskleroza sebebiyet verirken, doymamış yağların neden ateroskleroz üzerinde etkili olmadıklarını, doymuş ve doymamış yağ asitlerinin molekül yapılarını göz önünde bulundurarak açıklayınız.
- Cevap: Doymuş yağ asitleri çift bağ içermedikleri için molekül yapıları düzdür. Bu nedenle oda sıcaklığında katıdırlar. Doymuş yağlar, kolesterol ve trans yağlar vücut sıcaklığında katılaşarak ve damar hücrelerinde birikerek damarların daralmasına neden olur. Doymamış yağ asitleri ise çift bağ içerdikleri için moleküllerde bükülmeler meydana gelmiştir. Bu nedenle doymamış yağlar oda sıcaklığında katılaşmazlar. Vücut sıcaklığında sıvı olarak kaldıkları için doymamış yağlar kan damarlarının çeperlerinde birikme yapmazlar.
4. 48 tane fosfolipit molekülünü su içine koyduğunuzu düşününüz. Bu moleküller su içinde nasıl konumlanır, çizerek gösteriniz. Fosfolipitlerin neden bu şekilde konumlandığını gerekçesiyle açıklayınız. Fosfolipitlerin bu şekilde konumlanmalarının hücreye ne gibi bir yarar sağlayacağını açıklayınız.
- Cevap: Fosfolipidlerin baş kısımları hidrofilik olduğu için bu kısımlar su ile temas edecek şekilde konumlanmalıdır. Hidrofobik kuyruk kısımları ise sudan kaçacağı için ortada toplanmalıdır. Bu nedenle fosfolipidler su içindeyken çift sıra halinde dizilir. Fosfolipitlerin çift katlı hale gelecek şekilde konumlanması, hücrenin etrafında bir zar oluşturarak dış ortamdan ayrılmasını sağlar.
5. Dağ keçilerinin üreme zamanı geldiğinde erkek keçiler birbirlerine karşı daha saldırgan olmaktadırlar. Bazı spor müsabakalarında da sporcular arasında çok kolay kavga çıkabilmektedir. Erkek keçilerde ve sporcularda görülen bu saldırganlığın ortak noktası ne olabilir? Cevabınızı bazı lipit çeşitlerini kullanarak veriniz.
- Cevap: Spor yapmak, bireyde kas kütlesinin artışını tetikler. Kas kütlesini arttırmak için ise vücut daha fazla testosteron salgılamaya başlar. Testosteron artışı erkeksi özelliklerden cesareti ve saldırganlığı arttırır. Dağ keçilerinin erkek bireylerinde üreme zamanında da benzer şekilde testosteron salgısı arttığı için saldırganlık artar.
9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 34 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.