9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 29 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 29
Aşağıda pH’ın suda yaşayan canlılar üzerindeki etkileri ile ilgili bir metin ve görsel verilmiştir. Metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Kimyasal tepkimeler, canlılarda belirli bir pH aralığında gerçekleşir. pH değerinde meydana gelebilecek küçük bir değişim canlıların yaşamı tehlikeye sokabilir. Bilim insanları okyanusların asitleşmesin- den dolayı suda yaşayan canlıların büyük tehlikede olduğunu belirtiyorlar.
Son yıllarda fosil yakıtların kullanımından dolayı atmosferdeki karbondioksit gazı (CO2) oranında büyük artış meydana gelmiştir. Oluşan karbondioksit gazının yaklaşık %25’i okyanuslar tarafından soğurulabilmektedir. Karbondioksit gazının, suda çözünmesi sonucunda karbonik asit (H2CO3) oluşmakta ve okyanus suyunun pH’ı düşmektedir. Okyanus sularının asitleşmesi sonucunda oluşan H+ iyonları ise, sudaki karbonat iyonlarının (CO32-) bir kısmı ile tepkimeye girmektedir. Bilim insanları, okyanus asitleşmesine bağlı olarak 2100 yılına kadar karbonat iyonları (CO32-) yoğunluğunda %40 oranında azalma olacağını konusunda uyarılarda bulunuyorlar.
İşte tehlike bu noktada başlamaktadır. Midye, mercan ve deniz tarağı gibi kabuk oluşturabilmek için karbonat iyonuna ihtiyaç duyan canlılar artan asit miktarı nedeniyle kabuk oluşumunu başarama- makta ve ölmektedirler. Atmosferdeki CO2 gazı yoğunluğunun hızla artması halinde birçok canlının barınak ve üreme alanı olan mercan resiflerinin de (resim 1) bu durumdan büyük zararlar göreceği tahmin edilmektedir. 2100 yılında mercan resiflerinde olması beklenen tahribat görselde (resim 2) gösterilmiştir.
Okyanus sularında meydana gelen asitleşmeyi kimyasal tepkime ile gösteriniz.
- Cevap:
CO2 gazı, su ile tepkimeye girdiği zaman karbonik asit (H2CO3) oluşur. Karbonik asit zayıf bir asit olduğu için suya H+ iyonu vererek suyun asitleşmesini sağlar.
CO2 + H2O → H2CO3
H2CO3 → H+ + HCO3–
9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 29 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.