9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 27 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 27
Öğretmene not: Sınıfta 3-5 kişilik gruplar oluşturulur. Her grup deneylerden birini yapması için görevlendirilir.
Yönerge
Aşağıdaki deneyleri yaparak ilgili gözlemlerinizi sınıfta paylaşınız. Deneylere ilişkin soruların cevaplarını sınıfça tartışınız.
1. Grup
Malzemeler: İki adet lam, su.
Süre: 5 dk.
Yapılışı: Lamın birinin üzerine birkaç damla su koyalım ve ikinci lamı onun üzerine yavaşça koyarak ince bir tabaka hâline gelmesini bekleyiniz. Ardından iki lamı birbirinden ayırmaya çalışınız.
1. Bu deneyde suyun hangi özelliğinin fark edilmesi amaçlanmıştır?
- Cevap: Suyun adhezyon kuvvetine sahip olduğunun fark edilmesi amaçlanmıştır. Adhezyon suyun farklı moleküllerle yaptığı çekim kuvvetidir.
2. Grup
Malzemeler: Çeşme suyu ile dolu olan bir su bardağı, 30 tane 5 kuruşluk madenî para.
Süre: 5 dk.
Yapılışı: Ağzına kadar su dolu bardağın içine madenî paraları yavaşça, arka arkaya suya atalım.
2. Düşündüğümüzden daha fazla para sığacaktır ve bardağın üstünde su, kavis oluşturacaktır. Bu durumu nasıl açıklarsınız? Bu durum suyun hangi özelliği ile ilişkilidir? Bu duruma günlük hayatımızda ve çevremizde gördüğümüz hangi durumlar örnek olarak verilebilir?
- Cevap: Bardağın üstünde suyun tepe halinde bulunması suyun kohezyon kuvveti ile ilgilidir. Su molekülleri arasındaki çekim kuvvetine kohezyon denir. Kohezyon kuvveti, bitkilerde suyun kökten yaprak ucuna doğru taşınmasında adhezyon kuvvetiyle birlikte etki eder. Ayrıca su üzerinde oluşan yüzey gerilimi ile böcekler suda batmadan durabilir.
3. Grup
Malzemeler: Çeşme suyu ile dolu olan bir su bardağı, buz küpleri. Süre: 5 dk.
Yapılışı: Buz küplerini su dolu bardağın içine yavaşça atınız. Bir süre gözlemleyiniz.
3. Buz küplerinin su yüzeyinde durmasını ve buz eridiğinde suyun bardaktan taşmamasının nedeni nedir? Bu durum suyun hangi özelliği ile ilişkilidir? Bu duruma günlük hayatımızda ve çevremizde gördüğümüz hangi durumlar örnek olarak verilebilir?
- Cevap:
Diğer maddelerden farklı olarak buzun yoğunluğu sıvı hâldeki sudan daha düşüktür. Bu yüzden buz, suya batmaz. Suyun buz hâlindeki hacmi sıvı hâlindeki hacmine göre daha büyük olduğundan buz eriyince su seviyesi artar ve su bir miktar taşar. Suyun yoğunluğunun, kaynama ve donma noktasındaki özellikleri canlıların hayatta kalmasında çok önemlidir. Örneğin kış aylarında donan göl yüzeyi, su altında kalan canlıların yaşamını sürdürmesinde etkilidir.
9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.