Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 18

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 18 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 18

1.Kutup tilkileri ile çöl tilkilerinin, bulundukları ortamlarda yaşamalarını sağlayan özellikleri nelerdir? Karşılaştırınız.

  • Cevap:

Kutup tilkileri vücutlarında yağ depolar, kulak gibi vücut kısımları küçüktür. Bu özellikler, vücut ısısının korunmasını sağlar. Çöl tilkilerinde ise sıcak ortamda vücut sıcaklığının artmasını engelleyen özellikler vardır. Büyük olan kulaklar vücut yüzeyini genişleterek terleme yüzeyinin artmasını sağlar. Her iki canlıda da kürk rengi bulundukları ortamların rengiyle uyumludur. Bu durum diğer yırtıcılardan korunmalarını sağlar. Kutup tilkileri gündüz avlanırken çöl tilkileri sıcaktan korunmak için gece avlanır. Kutup tilkilerinde gözlenen yiyecek depolama davranışı çöl tilkilerinde yoktur. Kutup tilkilerinde ortalama yaşam süresi çöl tilkilerine oranla kısadır. Kutup tilkilerinde yavru ölüm oranları yüksek olduğu için çöl tilkilerine oranla bir seferde doğurdukları yavru sayısı daha fazladır.

2. Bir çöl tilkisinin var olan özellikleri ile birlikte kutup ortamında bulunduğu düşünüldüğünde, karşılaşması beklenen yaşamsal güçlükler nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Çöl tilkilerinin sahip olduğu bazı özellikler onların kurak ve sıcak olan çöl ortamına adapte olmalarını sağlamıştır. Çöl tilkilerinde geniş olan vücut yüzeyi (büyük kulaklar gibi) terleme ile ısı kaybetmelerini sağlar. Bu özellik, kutup ortamında ısı kaybederek donmalarına neden olabilir. Soğuk ortamda yaşayabilmek için ısı izolasyonu sağlayan yağ deposuna ihtiyaç vardır. Yeterince yağ deposu olmayan çöl tilkilerinin bu durumda vücut sıcaklıklarını korumaları beklenemez. Çöl ortamına uygun kürk rengine sahip olan çöl tilkileri, kutup ortamının rengine uyum sağlayamadıklarından diğer yırtıcılar tarafından kolaylıkla avlanabilirler. Ayrıca çöl tilkilerinin avlanma davranışları kar altında av bulmaya uygun olmadığından besin bulma sıkıntısı yaşamaları beklenir.

3. Canlıların ortak özelliklerinden yola çıkarak kutup ve çöl tilkilerinin hücresel yapı, solunum şekli, üreme, beslenme şekli hakkında neler söylenebilir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Hayvanlar âleminde bulunan kutup ve çöl tilkileri çok hücrelidir ve ökaryot hücre yapısına sahiptir. Heterotrof (tüketici) beslenme şekline sahiplerdir. Oksijenli solunum yaparak enerji üretirler. Eşeyli üreme yaparlar. Bulundukları ortamlarda hayatta kalmalarını sağlayan adaptasyonları vardır. Dolaşım, sindirim, boşaltım, iskelet kas sistemi gibi sistemlere ve homeostasiye sahiptirler.

4. Kutup ve çöl tilkileri için yapılan çalışmayı örnek alarak farklı ortamlarda yaşayan iki bitki türünün bulundukları ortamlarda yaşamalarını sağlayan adaptasyonları neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Kaktüs ve nilüfer bitkileri örnek olarak verilebilir. Kaktüsler kurak ortam bitkileridir. Suyun oldukça az olduğu bu ortamlarda hayatta kalabilmek için vücutlarında bulunan suyu korumak ve olabildiğince az su kaybetmek zorundadırlar. Diken şeklindeki yaprakları terleme yüzeyini azaltır. Gaz alışverişi ve terlemeyi sağlayan gözenek denilen yapılar derinlerde ve az sayıdadır. Çoğu zaman gözenekler aşırı sıcak olan gündüz saatlerinde kapalıdır. Bu özellikler su kaybının azaltılmasını sağlar. Derinlere inen dallanmış kök sistemleri ise ortamda az olan sudan en fazla şekilde yararlanmayı sağlar.
Nilüfer bitkileri ise sucul bitkilerdir. Yaprakları geniş yüzeylidir. Gaz alışverişini ve terlemeyi sağlayan gözenek denilen yapılar yüzeyde ve çok miktardadır. Gözenekler gündüz açıktır. Suyun içinde bulunan kökler yüzeydedir ve basit yapılıdır.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 18 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!