Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 136

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 136 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 136

Aşağıda bazı canlılar ve bunların sahip olduğu özelliklerden yola çıkarak geliştirilen biyomimetik örnekler tablo hâlinde verilmiştir. Tablonun bir tarafına örnek alınan canlı ve sahip olduğu özellik yazılmıştır, diğer tarafa ise bu canlı örnek alınarak geliştirilen teknolojik ürünler verilmiştir. Buna göre sahip olduğu özelliği verilen canlı ve buna bakılarak geliştirilen teknolojiyi eşleştirip söz konusu teknolojiye canlının kattığı avantajları kısaca yazınız.

  • Cevap:

A – 6: Radar, cisimlerin radar istasyonuna olan mesafesini ve konumunu radyo sinyallerinin (elektromanyetik dalga) cisme çarpıp geri dönmesiyle hesaplanarak bulunmasıdır.
B – 4: Denizaltılarda yoğunluk ayarını sağlayan özel tanklar vardır. (Nautilus’daki içi boş odalar). Bu tanklardaki hava boşaltılırsa (İçindeki hava özel bir yöntemle verilir.) denizaltı su dibine batar.
C – 2: Uçağın ön kısmı yunusun burnuna benzetilerek uçuş esnasında havanın dış yüzeyde yaptığı sürtünme azaltılmıştır. Ayrıca kuyruk yüzgecinin suyun yüzeyinde bir motor görevi yapması, “concorde”un motorlarının arkaya yerleştirilmesine ilham kaynağı olmuştur. Böylece uçak, ses hızının iki katı hıza ulaşabilmektedir.
Ç – 3: Velcro bandı cırt cırt olarak bilinir. Bandın bir yüzünde sert minik kancalar, diğer yüzeyde ise bu kancaların takıldığı halkalar bulunur.
D – 1: Hızlı trenler test edilirken en büyük sorun tünel çıkışındaki çok yüksek ses patlamalarının yarattığı rahatsızlıktı. (Tünelin içi ve dışı arasındaki basınç farkından dolayı) Mühendisler bunun çözümünü doğada buldular. Balıkçıl kuşu avlanmak için suya dalarken hiçbir sorun yaşamamasını gagasının yapısına borçludur. Mühendisler trenin yapısını, balıkçıl kuşunun gagasına benzeterek ses sorununu aşmışlardır.
E – 5: Bir yapı ne kadar pürüzlü ise kir tutma özelliği o kadar düşüktür. Lotus bitkisinin yaprağındaki pürüzlü yapı örnek alınarak binaların dış cepheleri tasarlanmıştır. Böylece dış cephe toz, toprak, çamur gibi kirleticileri üzerinden yağmur suyu ile uzaklaştırabilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 136 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!