9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 108 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 108
2. Yağda çözünen vitaminler ATP kullanmadan karaciğer hücrelerinin hücre zarından geçerken kaç numaralı yöntem ya da yöntemler kullanılır? Cevabınızı gerekçeleriyle birlikte açıklayınız. Yöntemlerin isimlerini de belirtiniz.
- Cevap: Vitaminler hücre zarından geçebilecek boyuttadır. Difüzyon ve aktif taşıma ile geçebilir. ATP kullanmadan geçtiklerine göre difüzyonla geçecektir. Yağda çözünen vitaminler fosfolipit tabakadan geçer. Kanal proteinlerine, taşıyıcı proteinlere ihtiyaç duymazlar. Vitamin kandan alınıp depolanıyorsa 1 numaralı yöntem (basit difüzyon), depodan alınarak kana veriliyorsa 5 numaralı yöntem (basit difüzyon) ile geçer.
3.) Karaciğer hücreleri sitoplazmalarına göre hipotonik bir dış ortamla karşılaşırsa su molekülleri kaç numaralı yöntemi kullanarak hücre zarından geçer? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız. Yöntemin adını belirtiniz.
- Cevap: Hipotonik ortam madde yoğunluğu az, su oranı fazla olan ortam demektir. Bu ortamda hücreye osmozla (3 numaralı yöntem) su girer. Fosfolipit suyun geçişine engel olduğu için su kanal proteinlerinin (por) içinden geçer.
4. Demir, bakır gibi iyonlar ve aminoasit gibi besinler karaciğer hücrelerine kaç numaralı yöntem ya da yöntemlerle geçebilir? Cevabınızı gerekçeleriyle birlikte açıklayınız. Yöntemlerin adını belirtiniz.
- Cevap: Bu maddeler difüzyonla ve aktif taşımayla (4 numaralı yöntem) hücrelere geçebilir. İyonlar ile glikoz ve aminoasit gibi besinler fosfolipit tabakadan doğrudan geçemez. Taşıyıcı proteinler yardımıyla kolaylaştırılmış difüzyonla (3 numaralı yöntem) hücreye geçer.
5-Karaciğer hücrelerine 9 numaralı yöntemle geçebilen bir madde örneği veriniz. Bu madde aynı zamanda aktif taşımayla da geçebilir mi? Cevabınızı gerekçesiyle birlikte yazınız.
- Cevap: Bu madde koful oluşturularak endositoz yöntemiyle hücre içine alınmaktadır. Örneğin yaşlanmış alyuvar hücreleri bu yöntemle karaciğer hücrelerine alınabilir. Bu madde, hücre zarından geçebilecek boyutta olan bir madde olmadığı için aktif taşıma ile hücreye alınamaz. Aktif taşıma ile yalnızca taşıyıcı protein içinden geçebilecek kadar küçük boyuttaki maddeler taşınabilir.
6.) Fibrinojen proteini kaç numaralı yöntemle hücre zarından geçebilir? Cevabınızı gerekçesiyle birlikte açıklayınız. Yöntemin adını ve bu yöntemle soru metninde geçen başka hangi moleküllerin taşınabileceğini belirtiniz.
- Cevap: Fibrinojen proteini hücre zarından doğrudan geçemeyecek kadar büyük bir polimerdir. Fibrinojen ancak ekzositozla (10 numaralı yöntem) hücre dışına verilebilir. Metinde geçen yağ ekzositozla hücre dışına verilebilir.
7. 4 ve 8 numaralı yöntemler aktif taşımadır. Bu yöntemlerin neden aktif taşıma olduğunu ispatlayan üç tane cümle belirtiniz.
- Cevap: Madde az yoğun ortamdan çok yoğun ortama doğru hareket etmektedir. ATP harcanmaktadır. Zardan geçebilecek boyuttaki madde, taşıyıcı proteinler yardımıyla geçmektedir. Bu özellikler aktif taşıma yapıldığının kanıtıdır.
8.Bu yöntemlerden hücre zarının küçülmesine veya büyümesine neden olanlar hangileridir? Cevabınızı gerekçeleriyle birlikte açıklayınız.
- Cevap: 9 numaralı yöntemde (endositoz) koful oluşturulurken hücre zarından parça kopmakta ve bu da hücre zarının boyutunda küçülmeye neden olmaktadır. 10 numaralı yöntemde (ekzositoz) hücre zarına ekleme yapıldığından zarın boyutunda büyüme gerçekleşmektedir.
9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 108 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.