Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 107

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 107 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 107

Karaciğerin görevleri ve çevresiyle yaptığı madde alışverişi ile ilgili aşağıdaki metni okuyunuz.
GÜMRÜK KAPISI
Karaciğer vücudumuzun en önemli organlarından biridir. Tespit edilebilmiş beş yüzü aşkın görevi vardır. Yemek yedikten kısa bir süre sonra kandan glikozu alıp hücrelerinde glikojene çevirir. Açlık durumunda önceden depolamış olduğu glikojeni hidroliz edip kana glikoz gönderir. Böylece kan glikoz seviyesinin dengelenmesini sağlar. Yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerini depo edebilir. Vitamin eksikliği durumunda bu vitaminleri kana verebilir. Dış ortamdan su alabildiği gibi hücre dışına su verebilir. Demir, bakır gibi iyonlarla amino asit gibi besinleri depo eder. Kandan aldığı amonyağı üreye çevirip kana iletir. Yağ asitlerini ve gliserolü yağa çevirip depolayabildiği gibi yağı hücre dışına da aktarabilir. Karaciğer Kupfer hücreleri sayesinde yaşlı alyuvarları yutup sindirir. Pıhtılaşmada görevli fibrinojen proteinini üretip hücre dışına verir. Kansızlık durumunda alyuvar üreterek bu alyuvarları kana gönderir. Mitokondrilerinde oksijen kullanıp karbondioksit oluşturabilirler. Kısacası karaciğer hücrelerinin hücre zarı yoğun bir gümrük kapısı gibi çalışır.

Aşağıdaki görsellerde hücre zarındaki madde alışverişleri şematize edilmiştir. “GÜMRÜK KAPISI” metninden yararlanarak ve inceleyeceğiniz görsellerdeki maddelerin yoğunlukları ile geçiş yönlerini dikkate alarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1.) Yemek yedikten sonra karaciğerin kan şekerini düzenleyebilmesi için glikoz kaç numaralı yöntem ya da yöntemlerle hücre zarından geçmelidir? Cevabınızı gerekçeleriyle birlikte açıklayınız. Yöntemlerin isimlerini de belirtiniz.

  • Cevap: Yemek yedikten hemen sonra karaciğere gelen kandaki glikoz oranı yüksektir. Bu glikozun bir kısmı difüzyonla hücre içine alınır. Hücre zarının hidrofobik fosfolipit tabakası glikozun geçişine engel olur. Glikoz hücre zarındaki taşıyıcı proteinler yardımıyla hücreye geçebilir. Bu yönteme kolaylaştırılmış difüzyon (3 numaralı yöntem) denir. Glikoz depolanacağı için difüzyon yeterli değildir. Glikozun bir kısmı da ATP harcanarak aktif taşıma (4 numaralı yöntem) ile hücre içine alınır.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 107 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!