9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 106 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 106
3-Deplazmoliz olayını gözlemleyebilmek için hangi malzemeleri kullanmanız gerekir? Tasarladığınız deneyi, deneyin sonuçlarını ve nedenlerini sınıf ortamında tartışınız.
- Cevap: Deplazmoliz; plazmoliz olmuş bir hücrenin kendisinden daha az yoğun bir ortama konularak su alıp hacminin artmasıdır. Buna göre tasarlayacağınız deneyde kullanmanız gereken malzemeler:
• Bir önceki deneyde plazmolize uğrattığınız soğan zarı hücreleri preparatı, damlalık, mikroskop ve 0.005 gr/ml’lik tuz çözeltisi.
• Pipet yardımıyla 0.005 gr/ml’lik tuz çözeltisinden alınan sıvı preparatın lamel kenarına damlatılıp bir süre beklendikten sonra mikroskopla incelenir.
• Deneyin sonunda hücrelerin boyutunun hem kontrol grubu hem de bir önceki deneydekilerden daha büyük olduğu gözlenir. Çünkü plazmoliz olmuş hücreler, 0.005 gr/ml’lik çözeltiden su alarak şişmiştir.
4. Yaptığınız deneyin sonuçlarına göre plazmoliz ve deplazmoliz olaylarına günlük hayattan örnekler veriniz.
- Cevap: Olası cevaplar:
• Nohut tohumlarının bir gece önceden musluk suyunda bekletilince şişmesi (deplazmoliz).
• Salata için doğranan sebzelerin tuzlanınca büzülmesi ve salatanın sulanması (plazmoliz).
• Denize girdikten sonra derinin büzülmesi (plazmoliz).
• Taze patlıcanların, acısı çıksın diye bir süre tuzlu suda bekletilmesi (plazmoliz).
9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 106 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.