Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 100

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 100 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 100

3-Turpun içine bal yerine içme suyu konulsaydı bardakta biriken sıvıda nasıl bir değişim görülürdü? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: İçme suyunun yoğunluğu turp hücrelerinin yoğunluğundan düşüktür. Düşük yoğunluklu ortamda hücre içine osmozla su girer. Oyuk yerde su birikmez. Bardağa su damlamaz.

4. Öksürük şurubu yapılırken turp hücrelerinin osmotik basıncında ve turgor basıncında nasıl bir değişim meydana gelmiştir?

  • Cevap: Hücreler sıvı kaybettiğinden hücrelerin osmotik basıncı artmış, turgor basıncı azalmıştır.

5.) Bardakta sıvı birikiminin nedenini, turp hücrelerinin aşırı su alıp hemoliz olması ve hücrelerin parçalanarak bardakta sıvı birikimine neden olmasıyla açıklayan bir kişinin görüşüne katılır mısınız? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Hücreler bal gibi yoğun bir ortamdan su alıp şişemez. Hücre duvarı bulunduğundan hemoliz olamaz. Hücreler yoğun ortamda su kaybeder, giderek küçülür ve plazmoliz olur. Zamanla deforme olan hücreler balın ağırlığını taşıyamaz. Ballı öz su damlayarak bardakta birikir.

6.Hikâyeden yararlanarak ve bilimsel yöntem basamaklarını kullanarak sıcaklığın madde geçişi üzerindeki etkisiyle ilgili bir kontrollü deney tasarlayınız. Bağımlı ve bağımsız değişkenleri gösteriniz.

  • Cevap: Gözlem yapma ve veri toplama: Kışın yeşil sebze, turp, soğan, sarımsak ve turunçgilleri tüketen insanlarda soğuk algınlığı daha az gözlenmektedir.
    Problemin tespit edilmesi: İnsanların doğal yollarla elde edebileceği ucuz bir soğuk algınlığı ilacı nasıl daha hızlı üretilebilir?
    Yeni verilerin toplanması ve başka gözlemlerin yapılması: Siyah turp, solunum sistemi hastalıklarının tedavisinde etkili olan fitosterol, betakaroten, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini (folat) ile kalsiyum minerali açısından zengindir.
    Hipotez oluşturulması: Turp öz suyundan doğal yollarla ucuz ve kısa sürede bir öksürük şurubu elde ederken sıcaklığı arttırmak üretilecek şurubun miktarını arttırır.
    Hipoteze dayalı tahminlerin yapılması: Eğer ortam sıcaklığı artırılırsa turp hücrelerinden çıkan sıvı miktarı da artacaktır.
    Kontrollü deneyin uygulanması: Aynı büyüklükte ve türde iki tane siyah turp alınarak aynı şekilde oyulur. İkisine de aynı miktarda bal konur. Fakat birine oda sıcaklığında bal ilave edilirken diğerine ısıtılmış bal konur. Oluşan sıvı miktarları karşılaştırılır.
    Sonuçların değerlendirilmesi: Isıtılmış bal ilave edilen turptan daha fazla sıvı elde edilirse hipotez doğrulanmış olur. Aynı miktarda sıvı elde edilirse hipotez değiştirilmelidir. Bağımsız değişken sıcaklık, bağımlı değişken bardakta biriken sıvı miktarıdır.

7. Konsantrasyon farkının madde geçişi üzerindeki etkisiyle ilgili bir kontrollü deney tasarlasaydınız 6. soruda tasarladığınız kontrollü deneyde nasıl bir değişim yapardınız?

  • Cevap: Turplardan birine bal ilave ederken diğerine yoğunluğu bala göre daha düşük olan şeker çözeltisi ilave edip sonuçları kıyaslardım.

8.Yüzey alanının madde geçişi üzerindeki etkisiyle ilgili bir kontrollü deney tasarlasaydınız 6. soruda tasarladığınız kontrollü deneyde nasıl bir değişim yapardınız?

  • Cevap: Turpları oyduktan sonra çıkan parçaları tekrar turpun içine koyardım. Fakat birine büyük turp parçalarını koyarken diğerine daha da küçültülmüş turp parçalarını koyup sonuçları kıyaslardım.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 100 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!