Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları

8. Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Mutasyon ve Modifikasyon Cevapları

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tutku Yayıncılık 2. Ünite DNA ve Genetik Kod Sayfa 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60  Mutasyon ve Modifikasyon Etkinlik Soruları ve Cevapları

8. Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Mutasyon ve Modifikasyon Cevapları

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 54 Cevabı

Aşağıdaki canlıları inceleyiniz. Bu canlılardaki farklılığın nedeni sizce ne olabilir?

  • Cevap: Mutasyon; Bir gende meydana gelen değişimlere Mutasyon denir. Mutasyonlar: Eşey hücrelerinde  gerçekleşirse kalıtsaldır, nesilden nesile aktarılır. Vücut hücrelerinde gerçekleşirse: kalıtsal değildir, sadece o bireyde görülür.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 55 Cevabı

Mutasyon Nedir?

DNA’nın kendini eşlemesi sırasında bir hata meydana gelirse ne olur? DNA’nın yapısında oluşabilecek bir değişiklik canlıyı nasıl etkiler?

  • Cevap: DNA’nın kendini eşlemesi sırasında meydana gelen olaylar? İlk önce DNA’nın 2 zinciri birbirinden ayrılır. Sitoplazmada dağınık halde bulunan nükleotidler çekirdeğe girer. 3. aşamada nükleotidler birbirleriyle eşleşirler. Son aşamada DNA eşleşmesi tamamlanır. Ve dnanın kopyası 2. DNA molekülü oluşur.

Radyasyon, etki ettiği bölgelerde yaşayan insanları nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Radyoaktif madde içeren bulutların yaklaşık 10 milyon kişiyi etkilediği düşünülmektedir. Patlamanın etkisiyle oluşan radyasyon ağaçları öldürmüş, özellikle kırsal alanlarda toprak kirliliği yaşanmış, kanser vakaları oldukça artmıştır.

Radyasyonun etkisinin yeni nesillerde de görülebilmesinin nedeni sizce ne olabilir?

  • Cevap: Radyasyonun etkisinin yeni nesillerde de görülmesinin nedeni radyasyonun insanların DNA yapısını değiştirmesinden kaynaklanmaktadır.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 57 Cevabı

Modifikasyon Nedir?

Bir canlının dış görünüşü sadece genlerinin değişmesiyle mi farklılaşır? Çevrenin etkisiyle genlerin işleyişinde değişiklik görülebilir mi?

  • Cevap: Sadece genlerin değişmesi ile farklılaşmaz mesela bronzlaşırsak tenimiz daha çok koyulaşır ama güneşi çıkmazsak teninizin rengi daha çok açılır bunların gen ile alakası yoktur

Çuha bitkisinin çiçeğinde sıcaklığın etkisiyle bir değişim meydana gelir. Çiçek 30-35 °C’ta beyaz, 15-20 °C’ta kırmızı renkli olur. Bu değişimin nedeni sizce nedir?

  • Cevap: Çevresel etkenlerin bazıları genlerin yapısını değil, genlerin fenotip üzerine etkisini değiştirir. Sadece dış görünüşü etkileyen ve kalıtsal olmayan bu değişimlere modifikasyon adı verilir. Bu yüzden değişir

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı

Mutasyon ve Modifikasyon Arasındaki Farklar

Yazın güneşlendiğinizde bronzlaşan teniniz bir süre sonra tekrar eski hâline döner. Eğer bu durum genlerdeki bir değişimin sonucu oluşsaydı teniniz eski hâline dönebilir miydi?

  • Cevap: Bu durumun genlerle bir alakası olsaydı tenimiz eski haline dönmezdi . Tenimizin eski haline dönmesini tek nedeni güneşe çıkmamamızdır.

8 Sınıf Tutku Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 59 Cevabı

1) Aşağıdaki metni okuyarak soruyu yanıtlayınız.

Duygu’nun Seda ve Ceyda adındaki kuzenleri tek yumurta ikiziydi. Yani genetik yapıları tamamen aynıydı. Seda, liseyi ve üniversiteyi ailesinin yanında okurken Ceyda başka bir şehirde okumuştu. Duygu, uzun zamandır görmediği kuzenleriyle bugün görüşecekti. Onları gördüğünde şaşkınlığını gizleyemedi. İki kardeş, tek yumurta ikizi olmalarına rağmen birbirlerinden çok farklı görünüyorlardı. Seda, Ceyda’dan uzun ve daha kiloluydu. Duygu “Acaba iki kardeşin genleri aynı olmasına rağmen dış görünüşleri neden birbirinden farklı?” diye düşündü.
Duygu’nun sorusunun yanıtını aşağıdaki noktalı yere yazınız.

  • Cevap: DNA daki nükleotid sayısı ve dizilişi canlıların farklılığının nedenidir. Bundan dolayı tek yumurta ikizi olmalarına rağmen Seda ve Ceyda arasında fark vardır.

2) Farelerle yapılan bir deneyde hamile farelerin bir kısmına X ışını gönderilirken diğerlerine gönderilmiyor. Sonuçta X ışınına maruz kalan farelerin yavrularında çeşitli sakatlıklar görülüyor. Bu bilgilere göre aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

a) Deney yapan bilim insanları farelerde neyin etkisini gözlemliyor olabilir? Yazınız.

  • Cevap: Deney yapan insanlar farelerin mesela iki böbrekte nasıl Bir böbrekle nasıl boşaltım olacağını sisteminin nasıl olacağını gözlemlerler

b) Deney sonucuna göre X ışınının etkileriyle ilgili hangi yorumlar yapılabilir? Yazınız.

  • Cevap: DNA dizilimini olumsuz etkilerler. Bunun yanında kalıtsal olarak diğer nesillerin de sağlıksız olmalarına neden olurlar. Her türlü fiziksel bozukluk sonraki nesillere aktarılır.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tutku Yayıncılık Cevapları Sayfa 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!