8. Sınıf Tuna Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 11 Cevabı
Soru: Atatürk’ün doğumu, ailesi ve çocukluğu hakkında neler biliyorsunuz?
- Cevap: Mustafa Kemal, 1881 yılında Selânik’te Kocakasım Mahallesii’ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın’dan Makedonya’ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir. Annesi Zübeyde Hanım ise Selânik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır. Milis subaylığı, evkaf katipliği ve kereste ticareti yapan Ali Rıza Efendi, 1871 yılında Zübeyde Hanım’la evlendi. Atatürk‘ün beş kardeşinden dördü küçük yaşlarda öldü, sadece Makbule (Atadan) 1956 yılına değin yaşadı.
- Mustafa eğitim çağına gelince Hafız Mehmet Efendi’nin mahalle mektebinde öğrenim görmeye başladı, sonra babasının isteğiyle Şemsi Efendi Mektebi’ne geçti. Bu sırada babasını kaybetti (1888). Bir süre Rapla ) / Çiftliği’nde dayısının yanında kaldıktan sonra Selânik’e gidip okulunu bitirdi. Selânik Mülkiye Rüştiyesi’ne kaydoldu. Kısa bir süre sonra 1893 yılında Askeri Rüştiye’ye girdi. Bu okulda Matematik öğretmeni Mustafa Bey adına “Kemal” i ekledi.
Soru: Ailesinin, Mustafa Kemal’in kişiliği ve düşünce yapısının oluşmasındaki rolü hakkında neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Mustafa Kemal’in babası Ali Rıza Efendi ve annesi Zübeyde Hanım okuma yazma bilen, eğitimli ve kültürlü kişilerdi. Babası öldükten sonra bile annesi Mustafa Kemal’in eğitimi ile ilgilenmiştir. Bu yüzden Mustafa Kemal daima bilginin içinde olmuş ve bu durum düşünce yapısının oluşmasında etkili olmuştur. Mustafa Kemal sevgi, saygı ve dayanışmanın hakim olduğu bir ailede yetiştiği için her zaman aileye önem vermiştir. Kişiliğinin oluşmasında ve hayatının şekillenmesinde ailede aldığı özelliklerin çok büyük bir etkisi olmuştur.
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Tuna Matbaacılık Ders Kitabı Sayfa 11 Cevabı