8. Sınıf Tuna Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Çalışma Kitabı Sayfa 73 Cevabı
Aşağıda 1935 yılında yapılan genel seçimler sonucunda TBMM’ye girmeye hak kazanan ilk kadın milletvekillerimizden bazılarını görüyorsunuz. Bu milletvekillerinin Türk kadınının Cumhuriyet Dönemi’nde kazandığı siyasi ve sosyal haklarıyla ilgili bir konuşma metni hazırladıklarını düşününüz. Her bir milletvekili için ayrılan konuşma balonuna başlangıç ifadesi doğrultusunda düşüncelerinizi yazarak metni tamamlayınız. Milletvekillerinden her birinin kadın haklarının ayrı bir boyutuna değinmesi gerektiğini göz önünde bulundurunuz.
Soru: Cumhuriyet öncesi dönemde Türk kadını
Cevap: Seçme ve seçilme hakkına sahip değildi. Seçimlere katılamıyor, aday olamıyor, oy kullanamıyordu. Cumhuriyetle birlikte biz kadınlarda seçme ve seçilme hakkına sahip olduk.
Soru: Cumhuriyetin ilanından sonra ülkemizde kadınlar
Cevap: Hak ve özgürlükler bakımından erkeklerle eşit duruma geldi. Kanunlar karşısında kadın ve erkek aynı haklara sahip oldu. Muhtar, belediye başkanı, milletvekili olma hakkımız vardır.
Soru: Kadınların haklarını kazanmasında Atatürk
Cevap: ‘ün çok büyük rolü olmuştur. Atatürk “milletin kalkınması sadece erkeklerle değil, erkek ve kadınlarımızın birlikte çalışmasıyla olacaktır.” demiş, kadınlara hak ve özgürlüklerini kanunlar çıkarmıştır.
Soru: Kadının toplumsal ve siyasal haklarını kazanması çok önemli bir olaydır. Çünkü
Cevap: Kadın Türk toplumunun temel taşıdır. Nasıl bir aile anasız olmazsa bir toplumda kadınsız olamaz. Kadının olmadığı toplumsal ve siyasal hayat eksik kalmış demektir.
Soru: Kadın hakları konusunda Türkiye’yi Avrupa ülkeleri ile kıyasladığımızda
Cevap: Türk kadınları birçok Avrupa ülkesinden önce toplumsal ve siyasal haklarını vererek örnek olmuştur.
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Tuna Matbaa Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 73 Cevabı