Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Tuna Yayınları

8. Sınıf Tuna Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Çalışma Kitabı Sayfa 59 Cevabı

8. Sınıf Tuna Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Çalışma Kitabı Sayfa 59 Cevabı

Aşağıda Atatürk’ün Türk milletini çağdaşlaştırmaya yönelik inkılaplarından bazıları verilmiştir. Ders kitabınızdaki bilgilerden yararlanarak bu inkılapların gerekçelerini ve sonuçlarını içeren kısa birer gazete haberi yapınız. İnkılabı anlatan gazete manşetinizi ve haberinizi aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.

1. Kıyafet İnkılabı

Cevap:

MODERN GÖRÜNÜŞ

Halkın dış görünüşünün çağdaş ve modern bir görüntü kazanması sağlandı. Kıyafetteki karışıklığın giderilmesi amaçlandı. Bu amaçla; 1925’de Şapka Kanunu çıkarıldı. 1934’de en büyük din adamları dışındakilerin mabetler dışında dini kıyafetlerle gezmeleri yasaklandı.

2. Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması

Cevap:

LAİKLİK YOLUNDA

Toplumda ayrılık unsuru oluşturan bu kurumların laik Türkiye Cumhuriyeti ile bağdaşma olanağı yoktu. Bu nedenle, 30 Kasım 1925’de çıkarılan bir kanunla tekke, zaviye ve türbeler kapatıldı. Şeyh, derviş, mürid, dede gibi unvanlarda yasaklandı. Atatürk “Türkiye Cumhuriyeti, şeyhler, dervişler ve müridler memleketi olmaz. En doğru tarikat medeniyet..”

3. Miladi Takvim, Saat ve Rakamların Kabulü

Cevap:

DÜNYA İLE UYUM

Yurt içi ve yurt dışındaki ticari ilişkilerin düzenlenmesinde, çeşitli kolaylıkların sağlanması adına yapılan değişiklikleri kapsamaktadır;

1925 yılında çıkarılan kanunla Hicri ve Rumi takvimler yerine Miladi takvim kabul edilerek 1 Ocak 1926’dan itibaren de kullanılmaya başlanmıştır. Güneşin batışına göre ayarlanan saat yerine, bu günkü kullandığımız modern saat uygulamasına geçilmiştir. 20 Mayıs 1928’de kabul edilen Türkiye’de 1 Haziran 1929 tarihinden itibaren uluslar arası rakamların kullanılması mecburi hale geldi.

4. Uluslararası Ölçü ve Tartı Birimlerinin Kabulü

Cevap:

ÖLÇÜLERDE DEĞİŞİM

Atatürk dünya ile ilişkilerimizi düzenli yürütmek için ölçü birimlerinde değişiklikler yaptı. Uzunluk ölçüsü birimi olarak arşın, endaze; ağırlık ölçüsü birimi olarak okka, dirhem gibi ölçüleri kaldırarak bugün kullanmakta olduğumuz ölçü birimlerini kabul etti.

8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Tuna Matbaa Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 59 Cevabı

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry