8. Sınıf Tuna Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Çalışma Kitabı Sayfa 24 Cevabı
Mustafa Kemal, Millî Mücadele’nin hazırlık döneminde çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Bu sorunlardan biri de Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’a çıkışından bir süre sonra İstanbul’a geri çağrılmasıdır. Mustafa Kemal’in önce Harbiye Nezareti, daha sonra da padişahın İstanbul’a dönmesi yönündeki ısrarlı çağrıları karşısında neler yaptığını araştırınız. Konu ile ilgili edindiğiniz bilgilerden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
- Soru: İstanbul’daki Osmanlı yöneticileri Mustafa Kemal’i Anadolu’daki hangi hareketlerinden dolayı ve neden geri çağırmış olabilirler?
- Cevap: Mustafa Kemal 25 Mayıs 1919’da Havzaya geldi. Havzada valilik ve kumandanlara gönderdiği telgraflarla işgallerin protesto edilmesini istedi. Bundan rahatsız olan İngilizler İstanbul Hükümeti’ne baskı yaparak Mustafa Kemal’i geri çağırttı.
- Soru: Osmanlı yöneticilerinin Mustafa Kemal’e karşı tutumu zaman içinde nasıl bir değişim göstermiştir?
- Cevap: İstanbul Hükümeti Mustafa Kemal’i asi ilan edip tutuklama emrini verdi.
- Soru: Mustafa Kemal’in Osmanlı yöneticilerinin kendisini geri çağırmaları karşısındaki tutumu ne olmuştur?
- Cevap: Mustafa Kemal geri çağırma emrine uymadı. Askerlik görevinden istifa ettiğini belirten bir telgrafı padişaha yolladı ve Anadolu’da Milli Mücadeleye devam etti.
- Soru: Mustafa Kemal karşılaştığı bu sorundan nasıl kurtulmuştur?
- Cevap: Askerlik görevinden istifa ederek halkın ve Kuvayi Milliyecilerin desteği ve yardımıyla kurtulmuştur.
- Soru: Size göre bu sorunun Millî Mücadele’ye zarar vermeden çözümlenmesinde Mustafa Kemal’in hangi özellikleri rol oynamış olabilir?
- Cevap: Akılcığı, ileri görüşlülüğü, mantıklı karar vermesi.
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Tuna Matbaa Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 24 Cevabı