8. Sınıf Top Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Tek Kişi Egemenliğinden Halk Egemenliğine Cevapları
8. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Top Yayınları 4. Ünite Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar Sayfa 52 Tek Kişi Egemenliğinden Halk Egemenliğine Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları
Tek Kişi Egemenliğinden Halk Egemenliğine
8. Sınıf Top Yayıncılık Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 52 Cevabı
A. Yukarıdaki tanımlamalardan yola çıkarak Türkiye’de demokrasi rejiminin yerleşmesine katkıları açısından Cumhuriyet’in ilan edilmesinin önemini değerlendiriniz.
Demokrasi: Vatandaşların özgür, eşit ve adaletli bir düzende haklarını kullanabildiği, yönetenlerin seçimle belirlendiği ve ülkeyi hukuka uygun olarak yönettiği siyasal bir sistemdir.
Cumhuriyet: Egemenliğin halk ait olduğu yönetim anlayışıdır.
A. Yukarıdaki tanımlamalardan yola çıkarak Türkiye’de demokrasi rejiminin yerleşmesine katkıları açısından Cumhuriyet’in ilan edilmesinin önemini değerlendiriniz.
- Cevap: Cumhuriyet’in ilanından önce ülke monarşi sistemle yönetiliyordu yani ülke yönetimi tek bir kişinin elindeydi. Cumhuriyet ilan edildikten sonra demokrasi rejimine geçilmiştir. Demokrasi rejimi ile tüm vatandaşlara eşit hak ve özgürlükler verilmiştir ve Türkiye Cumhuriyeti bayrağı altında olan herkes Türk vatandaşı kabul edilmiştir. Cumhuriyet yönetiminin de temelinde adalet ve eşitlik vardır bu nedenle de demokrasi rejiminin Cumhuriyet yönetiminin uygulanmasında büyük ölçüde faydası olmuştur. Bu sayede Cumhuriyet yönetiminin gereklilikleri olan eşitlik ve adalet ilkeleri demokrasi ile Türkiye Cumhuriyeti devletine getirilmiştir. Bu nedenle de Cumhuriyet yönetimi için olmazsa olmaz gerekliliklerin başında demokrasi rejimi gelmektedir.
B. Cumhuriyet’in ilanı ile devlet yönetiminde meydana gelen değişiklikleri ve çözüme kavuşan sorunları belirtiniz.
- Cevap: Cumhuriyet’in ilanından önce ülke monarşi ile yönetiliyordu yani ülke yönetimi tek bir kişinin ya da ailenin ailende idi. Ülke hakkında alınacak kararları yönetimde olan kişi ya da kişiler kendisi veriyordu ve halkın devlet hakkında hiç bir şekilde söz hakkı yoktu. Cumhuriyet’in ilan edilmesi ile birlikte egemenlik halka verilmiştir ve böylece kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisine her ilden milleti temsil edecek milletvekilleri oy ile seçilerek halkın düşünceleri ön plana çıkarılmıştır. Ayrıca çok partili sisteme geçilerek ülkeyi yönetecek parti halkın oylaması ile yani halkın seçimi ile seçilmeye başlanmıştır. Cumhuriyet yönetim şekli ile ülkeye eşitlik, adalet gibi kavramlar gelmiştir.