8. Sınıf Top Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Her Alan Güçlü Türkiye Cevapları
8. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Top Yayınları 5. Ünite Atatürkçülük Sayfa 82 Her Alan Güçlü Türkiye Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları
Her Alan Güçlü Türkiye
8. Sınıf Top Yayıncılık Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 82 Cevabı
Bir milletin maddi ve manevi güçlerinin toplamı “millî güç” olarak adlandırılır.
Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nı kazanmak ve ülkesini çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmak için millî güç unsurlarını kullanmıştır. Bu gücün kaynağı olan milletine güvenmiş ve sonucunda Türkiye Cumhuriyeti doğmuştur.
“Türk milletinin karakteri yüksektir. Türk milleti çalışkandır. Türk milleti zekidir. Çünkü Türk milleti millî birlik ve beraberlik içerisinde güçlükleri yenmesini bilmiştir.” Mustafa Kemal Atatürk
(Genelkurmay Bşk., 1998b: 31)
Aşağıda millî güç unsurlarının adları verilmiştir. Bu unsurların kavram olarak tanımlarını yapınız. Atatürk’ün yönetim anlayışındaki yerini ve önemini belirtiniz.
ASKERÎ GÜÇ
- Cevap: Bir ülkenin milli politikalarını uygulayabilmesi, milli hedeflerine ulaşabilmesi ve ülkenin tüm çıkarlarını korumak ve kollamak için kullanmış olduğu fiziki güçtür. Atatürk, askeri güce büyük önem vermiştir. Çünkü askeri güç bir ülkenin aynı zamanda savunma gücünü ortaya koymaktadır.
EKONOMİK GÜÇ
- Cevap: Devletin ekonomik alanda bağımsız olması, vatandaşlarına karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmesi için sahip olduğu mali güç yani parasal güçtür. Mustafa Kemal Atatürk’e göre bir ülkenin en önemli güçlerinden birisi de ekonomik güçtür çünkü bir ülke ne kadar büyük bir ekonomik güce sahip olursa ekonomik açıdan o kadar bağımsız ve özgür bir ülke olur.
SİYASİ GÜÇ
- Cevap: Bir devletin iktidarında bulunan kişi ya da kişilerin milli hedefleri gerçekleştirebilmesi için kullandığı siyasi kuvvetlerin tümüne “Siyasi güç” adı verilmektedir. Atatürk’e göre ülkemizin siyasi gücü ne kadar kuvvetli ise dünya çapında da o kadar güçlü bir devlet olacaktır.
SOSYOKÜLTÜREL GÜÇ
- Cevap: Bir ülkenin eğitimli, teknik bilgilerle donatılmış, kültürlü insanların oluşturduğu güçe “Sosyokültürel güç” adı verilmektedir. Atatürk, ülkenin gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşabilmesi için sosyokültürel güce büyük önem vermiştir.