Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları

8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı

8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

8. Sınıf Top Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı 

3 Mart 1924 tarihli devrim kanunlarının laiklikle ilgisini araştırınız. Bu kanunlar devlet ve toplum yapısının laikleşmesini nasıl etkilemiştir? Sınıfta tartışınız.

  • Cevap: Cumhuriyet düşmanlarının en önemli özelliği oluşturdukları düzenlerinin yapılan inkılaplarla ortadan kalkacağı endişesidir. Bu yüzden düzenlerinin devam etmesi için halkın refahı ve huzuru , gelişmek ve batılılaşmak için yapılan yenilikleri engellemeye çalışmaktadırlar. Ayrıca bu kişiler dini kullanarak halkı etkilemeye çalışıyorlar.

Halifeliğin kaldırılma nedenleri nelerdir?

  • Cevap:  Mustafa Kemal Atatürk Türk milletini makus talihinden kurtarmış ve Cumhuriyeti kurup refah bir Türkiye’nin temellerini atmıştır. O, kişilerin özgürlüklerinin önemli olduğunu düşünüyordu ve çağdaş bir insandı. Özgürlüğün sağlanmasının ise ancak demokrasi ile olabileceği görüşündeydi. Başta bu sebep olmak üzere Halifeliğin kaldırılmasının sebepleri şöyle sıralanabilir:– Cumhuriyet ilan edilince ve Saltanat kaldırılınca halifeliğin önemi kalmaması.

    – Bir Cumhurbaşkanı ile bir halife aynı anda yönetici olarak düşünülemezdi.

    – Sadece o gün için bir sebep söylemek gerekirse o günkü halife Abdülmecit Efendi TBMM tarafından tayin edilmişti ancak buna rağmen bir devlet başkanı gibi tavırları vardı.

    – Laiklik ve cumhuriyet, halifelik ile taban tabana zıt kavramlar olması.

    – Saltanat kalkınca ve cumhuriyet ilan edilince yeni rejime karşı olanların eski rejimden kalan tek kurum olan halifeliğe sığınmış olmaları.

    – Bazı milletvekillerinin dahi halife tarafından akıllarının karıştırılmış olması. “TBMM halifeliğin, halife de TBMM’nindir” görüşlerinin boy göstermeye başlaması.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry