“8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 94 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 94 Cevabı
1. Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz ’da Türk ordusunun komutanlığım Mustafa Kemal’in yapmasının, bu savaşların kazanılmasındaki etkisi nedir? Araştırınız.
- Cevap: Sakarya Savaşı’nda Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, askeri açıdan umutların azaldığı bir noktada savaşta taktik değişikliğine gitmiştir. Çizgi (hat) savunmasından, alan (satıh) savunmasına geçilmesine sağlamıştır. Böylece ordunun bir bütün halinde geriye çekilerek çizgi savunması yapması yerine, geriye çekilmeden olduğu yerde savunma yapması benimsenmiştir. Mustafa Kemal şu sözü söylemiştir Sakarya Savaşı sırasında: ”Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk edilemez. Onun için, küçük büyük her birlik bulunduğu mevziden atılabilir. Fakat küçük büyük her birlik ilk durabildiği noktada, tekrar düşmana karşı cephe teşkil edip muharebeye devam eder
2. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında rol oynayan asker veya sivil kişilerle ilgili araştırma yapınız.
- Cevap:
Yörük Ali Efe, (doğum. 1895-Kavaklı, Sultanhisar, Aydın, ö. 23 Eylül 1951-Bursa) , Kurtuluş Savaşı sırasında 16 Haziran 1919’da Malgaç Baskını ile düşmana ilk darbeyi vurmak suretiyle Aydın yöresinde düşman kuvvetlerinin ilerlemesini durdurmuş olan Türk kahramanı. Sütçü İmam (1884-1922)
Maraşlı olup asıl adı Ali, lakabı Hacı imam’dır. Uzunoluk Mescidinde imamlık yaparken aynı zamanda süt de sattığından “Sütçü imam” olarak da bilinmekteydi. İşgalci Fransız kuvvetleri içindeki Ermeni askerlerin Müslüman kadınlara sarkıntılık etmesi üzerine çıkan olaylarda, bir Fransız askerini öldürüp şehrin dışına çıkarak Maraş’ta bağımsızlık mücadelesini başlattı.
Demirci Mehmet Efe (1883, [Nazilli]’nin Pirlibey Köyü – ?) , Babasının mesleği: neden dolayı demirci lakabını aldı.
Askerlik görevini İzmir 5. depo alayında demirci olarak yaparken Ermeni bir Yüzbaşıdan yediği dayak üzerine firar etti. Köyüne dönen demirci, burada rahat durmayınca Çakırcalı Mehmet Efe tarafından Ödemiş’in Fata köyüne imam olarak gönderildi. Çakırcalının ölümünden sonra Yanık Ali Efe çetesine katılan Demirci cesareti gözüpekliği sayesinde çete içinde önemli bir konum aldı ve kısa zamanda Aydın ve Ödemiş havalisinde zorlu ve amansız bir efe oldu. İzmir’in işgalinden sonra 11 Temmuz’da resmen Kuvveyi Milliye’ye katıldı.
Hasan Tahsin, asıl adı Recep oğlu Osman Nevres’dir. ( 1888 Selanik, 15 Mayıs 1919 İzmir) .
İlk önce Mustafa Kemal’in de okuduğu Şemsi Efendi Okuluna gitti sonra Selanik Feyziye Mektebi’ni bitirdi. Ardından burslu olarak Paris Sorbonne Üniversitesi’nde siyasal bilimler öğrenimi gördü. İttihat Terakki Fırkası’na girdi ve Teşkilat-ı Mahsusa’da görev aldı. İstanbul’a döndükten sonra, Osmanlı Devleti aleyhine Balkanları karıştıran İngiliz istihbarat teşkilatı adına çalışan Buxton kardeşlerin bu faaliyetlerini önlemekle görevlendirildi. Buxton kardeşlere Bükreş’te bir tünelde suikast düzenleyen Hasan Tahsin 10 yıla mahkum edildi, 1916’da Romanya’dan kaçmayı başardı, adını Hasan Tahsin olarak değiştirip 1918’de İzmir’e yerleşerek Osmanlı Sulh ve Selamet Cemiyeti’nin sözcülüğünü yapan Hukuk-ı Beşer gazetesini yayımlamaya başladı.
15 Mayıs 1919’da İzmir’e çıkan Yunan Efzun Alayı askerlerine tek başına ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan sembol isim oldu. İlk kurşunu alayın sancaktarı teğmene sıkarak öldüren Hasan Tahsin ardından kurşunu bitene kadar devam etti. Panikleyen Efzun Alayı toplu bir saldırı olduğunu zannederek ilk başta dağıldıysa da, ardından ağır silahlar ve savaş gemisinden karşı ateş açtı. Açılan karşı ateşle Hasan Tahsin 31 yaşındayken yaşamını yitirdi.
Fethi Okyar’ın raporundan yola çıkarak Türk ordusunun neden taarruz kararı aldığını söyleyiniz.
- Cevap: “Ulusal amaçlarımızın elde edilmesi, ancak askerî hareketlerle kabil olabilecektir. Başka incelemeye, başka yoruma gerek yoktur. Fethi Okyar, kurtuluşun reçetesini yazmıştır. Kurtuluş ancak ve ancak silahlı mücadele ile düşmanı savaş alanında yenmek ile gelecektir. Bundan dolayı da taarruz kararı alınmıştır.
Türk ve Yunan ordularının asker sayısını karşılaştırınız. Bir savaşı kazanmak için rakamsal üstünlük yeterli midir? Değerlendiriniz.
- Cevap: Bir savaşı kazanmak için sayıca üstünlük yetmez. Öyle olsa tarihte hep kalabalık ordular galip gelirdi. Bir savaşı kazanmak için strateji, ileri görüşlülük, milli mücadele ve milli ruh, fedakarlık ve en önemlisi zeka gerekmektedir.
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Top Yayıncılık Sayfa 94” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.